Wiepke van de Lageweg: “We hadden de gouden sleutel van elke deur...

Wiepke van de Lageweg: “We hadden de gouden sleutel van elke deur ter wereld.”

0 3909
Wiepke van de Lageweg Grote Prijs KWPN Hengstenkeuring 2017 © DigiShots

WNL is deze zomer voor het programma De Opvolgers op bezoek bij hardwerkende ondernemers. Zo ook bij Wiepke van de Lageweg, de pater familias van VDL Stud. De paardenman kocht zijn inmiddels legendarische prijzenpaard en grondlegger van het bedrijf zonder dat met zijn vrouw te overleggen. “Als je alles overlegt, gebeurt er nooit wat.” 

Groep van de toekomst

De familie heeft meer dan 800 paarden en elke zondag maakt Wiepke een rondje langs de nieuwste aanwinsten. “Dit is de groep van de beste anderhalfjarige. Het is een unieke groep”, vertelt de paardenman als hij de paarden aanhaalt. “Echt de beste lopen hier bij. We hebben er zelf een boel gefokt, maar we hebben er ook een paar aangekocht. De meesten komen wel uit Nederland. We moeten de Nederlandse fokkerij hoog houden.”

Handel

Wiepke, naar eigen zeggen nog altijd ‘die man op klompen’, groeide op in een boerenfamilie. “Mijn vader was boer. De hele familie was eigenlijk boer. Allemaal.” De paardenmagnaat hield als kleine jongen niet van school. Zijn vader zei daarom tegen hem: “Als je overgaat, krijg je een geit.” Wiepke ging over, kreeg de geit en verkocht de lammetjes. “Ik dacht: dit vind ik leuk, dit wil ik meer doen. Tien jaar was ik toen.”

Nimmerdor

Hij begon daarna naast geiten te handelen in kippen, varkens en koeien, tot hij in de ban raakte van een paard genaamd Nimmerdor (v. Farn). “Toen ik hem zag dacht ik: Dat is mijn paard. Die wil ik kopen. Ik zag het meteen, maar de toenmalige eigenaar wilde hem niet verkopen. Hij zei: “Maar als ik hem verkoop, wil ik heel veel geld hebben.” De man vroeg met tegenzin 25.000 gulden. Veel, maar Wiepke besloot het toch te doen. Zijn vrouw wist van niks. “Ik heb niks overlegd. Als je alles moet overleggen dan gebeurt er nooit wat.” Het bleek een gouden zet: Nimmerdor wint zoveel prijzen dat hij wordt gekroond tot ‘Paard van de Eeuw’. 

Andere kant van de medaille

Van de Lageweg groeide uit tot een groots paardenfokker. In 1996 won zijn Jus de Pomme (v. Primo des Bruyeres) twee gouden medailles op de Olympische Spelen in Atlanta. Toen de hengst kort na de Spelen in Duitsland aankwam, bleek hij tijdens de reis koliek te hebben opgelopen. “Mijn zoon belde op en zei dat Jus de Pomme 41 graden koorts had. Ik hield me aan een strohalm vast en hoopte dat het goed zou komen. Helaas mocht het niet zo zijn. Een kwartier later belde mijn zoon weer en zei: “Hij is dood.”

Grote voordeel

“Het had heel mooi kunnen wezen, maar dan zie je maar weer, een medaille heeft twee kanten. De ene kant is prachtig, maar de andere kant hebben wij ervaren”, vertelt de paardenman geëmotioneerd. Hij vervolgt: “Ik dacht meteen; vooruit kijken. Terug kijken kan iedereen, maar vooruit kijken doen er iets minder. Ik zei toen: We hebben de gouden sleutel van elke deur over de hele wereld en die gaan we vanaf nu gebruiken. En morgen ga ik alvast die kant uit. En zo is het gebeurd. Toen zijn we de hele wereld over gegaan en dat is uiteindelijk ons grote voordeel geweest.”

Meer zien? Bekijk dan hier de rest van de aflevering over familie van de Lageweg. 

Bron: De Opvolgers / Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

 

Reacties