Westnijlvirus kan overgedragen worden op paarden

Westnijlvirus kan overgedragen worden op paarden

0 1387

Het RIVM heeft bekendgemaakt dat een vogel in de regio Utrecht positief getest is op het westnijlvirus. Dit virus komt vooral voor bij vogels en wordt voornamelijk overgebracht door muggen. Naast muggen kan dit virus ook op mensen en sommige zoogdieren, waaronder paarden, overgedragen worden.

Het is de eerste keer dat er in Nederland een vogel positief getest is op het virus. De grasmus is eind augustus gevangen in het kader van het One Health Pact-onderzoeksproject. Sinds begin dit jaar zijn ruim duizend wilde vogels getest op exotische virussen. Het ligt voor de hand dat alle vogels de infectie (in de buurt van) Nederland hebben opgelopen, omdat het geen trekvogels betrof.

Milde verschijnselen

Paarden kunnen ook klachten krijgen. Een infectie met WNV verloopt – net als bij de mens – bij een groot deel van de dieren gelukkig zonder (zichtbare) verschijnselen. Zo’n 20 procent van de paarden vertoont milde verschijnselen, zoals gebrek aan eetlust, sloomheid, koliek en koorts. Bij ongeveer 10 procent van de dieren worden in ernst variërende neurologische verschijnselen gezien.

Dierenartsen

Dierenartsen kunnen bij vragen over het Westnijlvirus bij paarden contact opnemen met de Helpdesk Paard. Specialisten van GD en de faculteit Diergeneeskunde beantwoorden deze telefoon. Deze helpdesk is op werkdagen tussen 15.00 en 17.00 uur bereikbaar via 0900-7100 000 (optie 5).

Bron: Gddiergezondheid

Foto: Remco Veurink

Reacties