Werkpaarden en -ezels slachtoffer van coronacrisis

Werkpaarden en -ezels slachtoffer van coronacrisis

Onderzoekers schrijven dat werkpaarden en -ezels op de lange termijn waarschijnlijk een grote prijs betalen voor de uitbraak van het coronavirus. Het inkomen van hun eigenaren is flink gedaald, waardoor het waarborgen van de voeding en verzorging van de dieren in gevaar kan komen.

Minder inkomen

Wereldwijd zijn er tussen de 100 en 112 miljoen werkdieren. Zij voorzien ongeveer 600 miljoen mensen van inkomsten, voedsel en water. Vele van deze eigenaren zijn arm en leven in ontwikkelingslanden. Zij zijn afhankelijk van hun dieren in het dagelijks leven. Uit een onderzoek gedaan door Isabella Wild, Amy Gedge, Jessica Burridge and John Burford, blijkt dat 78% van deze mensen minder inkomen hebben sinds de uitbraak van de pandemie. Aan de kosten voor het onderhouden van de dieren verandert echter niet veel. Als er wel iets verandert, dan stijgen de kosten.

Financiële onzekerheid

Op de korte termijn gaat het nog prima met de dieren, aldus het onderzoeksteam. Echter is het aannemelijk dat er negatieve langetermijngevolgen zijn door de financiële onzekerheid van de diereneigenaren. Eigenaren kunnen de dieren niet zomaar wegdoen, omdat ze er afhankelijk van zijn. Landen waarin werkpaarden en -ezels gebruikt worden, worden vaak al in de gaten gehouden door dierenwelzijnsorganisaties. Door de pandemie is er waarschijnlijk veel nevenschade en wordt de situatie niet beter dan voorheen.

Zwaar getroffen

Ook Charlotte Dujardin, ambassadeur van Brooke, zet zich in voor werkdieren. De stichting wil 100.000 pond inzamelen om het leven van werkdieren in India te verbeteren. India is één van de landen die het zwaarst getroffen is door het coronavirus. “Werkpaarden en -ezels helpen met het vervoeren van essentiële hulpmiddelen die de bevolking nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat de paarden, ezels en muildieren gezond blijven, juist in tijden dat hun eigenaren herstellen van de economische of gezondheidsschade door de coronacrisis”, aldus een woordvoerder van Brooke.

Belangrijker dan ooit

Charlotte Dujardin geeft aan dat ze het ‘ontzettend verontrustend’ vindt om te zien hoe de crisis zich ontwikkelt in India. “Mijn hart gaat uit naar allen die zijn getroffen. Toen ik in 2015 met Brooke naar India ging, werd ik ontzettend warm en vriendelijk verwelkomd. In deze tijden denk ik aan die mensen en hun dieren. Het is nu belangrijker dan ooit om de werkdieren gezond te houden om de gemeenschappen te ondersteunen in het onderhouden van hun dieren.”

Bron: HorseTalk / Horse & Hound

Foto: Brooke

Reacties