WEG I Isabell Werth wint Grand Prix, goud voor Duitsland

WEG I Isabell Werth wint Grand Prix, goud voor Duitsland

0 2097
Emmelie Scholtens-Apache

Duitsland is wereldkampioen dressuur geworden met het team. Onder leiding van de onaantastbare Isabell Werth (84.829 procent met Bella Rose) bleef Duitsland thuisland Amerika ruim voor in Tryon. Werth won de Grand Prix voor Laura Graves. Groot-Brittannië ging er met het brons vandoor op de Wereldruiterspelen. Nederland werd achter Zweden vijfde. Dat betekent wel dat Nederland voldaan heeft aan de kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen in Tokio van 2020.

Zie ook: Edward Gal zet met Zonik uitstekende Grand Prix neer: ‘Heel tevreden!’ (video)

Sönke Rothenberger doorbrak met zijn Cosmo als eerste van de ruim zeventig deelnemers aan de Grand Prix van de Wereldruiterspelen in Tryon de 80-procent-grens. Zijn score van 81.444 blijft heel lang bovenaan, zelfs als ook de Britse Charlotte Dujardin en Mount St John Freestyle (77,764 procent) en landgenoot Carl Hester en zijn Hawtins Delicato (77,283 procent) al hebben gereden.

Pas als Isabell Werth met haar Bella Rose een score van 84,752 noteert, is Rothenberger zijn koppositie kwijt. Daar kunnen ook Patrik Kittel en zijn Well Done de la Roche CMF en ‘onze’ Edward Gal met Glock’s Zonik N.O.P. niets meer aan veranderen.

Teammedaille

Werth schrijft met Bella Rose het eerste dressuuronderdeel in Tryon met overmacht op haar naam en Duitsland wint ook de teammedaille, voor Groot-Brittannië en Zweden. Nederland wordt 5de.

Edward Gal geeft alles in de een na laatste proef van dag twee, maar hij krijgt het van Glock’s Zonik N.O.P. niet cadeau. Hoewel in de proef geen grote fouten zitten, gaat het allemaal niet vanzelf. De nummer 9 van de wereldranglijst noteert een score van 77,174, wat goed is voor plek zeven.

Laura Graves

Alle ogen zijn na Gal gericht op de allerlaatste starter van de Grand Prix, Laura Graves en haar KWPN-ruin Verdades. Haar 81.630 procent is goed voor een individuele tweede plaats en daarmee stelt ze bovendien een zilveren teammedaille voor de Verenigde Staten veilig.

Emmelie Scholtens

Emmelie Scholtens gaf aan dat ze graag een ‘betere proef’ had willen rijden in Tryon. ‘Ik had een probleempje in het begin. Er was nog deelnemer in de ring toen wij al naar binnen moesten. Als degene voor jou naar buiten stapt, wordt het met Apache moeilijk, hij wil graag achter andere paarden aan. Dat wou hij nu ook eventjes doen en dat is jammer, daardoor begonnen we niet helemaal lekker. We hadden foutjes die ik normaal niet heb. Het is natuurlijk super gaaf om hier te rijden, maar ik had graag beter willen rijden.’

Bekijk het interview van Emmelie Scholtens met Hoefslag hier.

Haar score van 72.733 is uiteindelijk goed voor de 23e plek. ‘Met een hengst als Appache is het van belang dat dingen gaan zoals je ze van tevoren afspreekt,’ geeft de amazone aan. ‘Maar je doet er niks aan en je moet de ring in. Apache gedraagt zich verder heel goed, het is een hele ervaring voor ons. Het is wel zonde, je wilt zo graag een superproef neerzetten. Maar je moet gewoon geen fouten maken. Nu ik geen topscore heb gereden, zit een medaille er niet meer in.’

Resultaten van woensdag

Met de resultaten van beide dagen gecombineerd, belandt Hans Peter Minderhoud, die met Madeleine Witte-Vrees al op woensdag aan de start kwam, individueel op plek zeventien. Witte-Vrees vinden we terug op plek twintig.

Kik hier voor alle uitslagen.

Bron: Hoefslag

Foto: Digishots

Reacties