Het is de week van de official!

Het is de week van de official!

Charlotte Dujardin
Charlotte Dujardin © DigiShots

Van 3 tot en met 17 oktober is het de ‘Week van de Official’. Dit initiatief van NOC*NSF vraagt men om stil te staan bij de belangrijke taak van officials. Want zonder officials is er geen wedstrijdsport.

KNHS lichtte eerder een verhaal uit over een bijzondere ontmoeting tussen een official en een topamazone. Het ging daarbij om Anita van Os en Charlotte Dujardin. De paardenprofessionals beleefden een bijzonder weerzien tijdens Jumping Amsterdam 2020, met een knuffel en een handdruk.

Bloedregel

Van Os was namelijk degene die in 2019, tijdens het EK in Rotterdam, een druppel bloed constateerde bij Dujardins paard Mount St John Freestyle. Dit leidde tot uitsluiting van het kampioenschap voor de combinatie en kostte Groot-Brittannië de zilveren plaats in de Landenwedstrijd.

Tijdens Jumping Amsterdam troffen dames elkaar opnieuw, beide in dezelfde rol: Van Os controleerde Mount St John Freestyle op onregelmatigheden na de proef. Dit keer was er geen wolkje aan de lucht. “Vóór het EK in Rotterdam kende ik Charlotte niet persoonlijk”, vertelt Van Os aan KNHS. “We waren elkaar nog nooit eerder tegengekomen.”

Eindoordeel

Dat de gevolgen voor Dujardin en het Britse team groot waren, raakt Van Os. “We zijn mensen, geen machines.” Er wordt vaak gezegd dat stewards bepalen of ruiters uitgesloten worden, maar dat is niet waar. “Uiteindelijk is het altijd de voorzitter van de jury die bepaalt of een deelnemer wordt uitgesloten. Stewards stellen enkel vast en werken zorgvuldig volgens een vastgestelde procedure. De Chief Steward informeert daarna de juryvoorzitter, die op zijn beurt het eindoordeel geeft.”

Anita benadrukt dat er veel wederzijds respect is tussen ruiters, trainers en de stewards. “Het is een eer om deel uit te mogen maken van het team van FEI-stewards. Natuurlijk is het niet leuk als iemand moet worden uitgesloten, maar uiteindelijk heeft iedereen hetzelfde doel: het beste voor de paarden en een eerlijke competitie. “Ik vond de negatieve reacties op het bericht dat Charlotte deelde op social media erg triest. Zoiets laat niemand koud. Gelukkig ontving ze ook hartverwarmende reacties en die waren vergelijkbaar met de reacties van de andere ruiters en officials. En dat is ook hoe wij Charlotte kennen.

Bijdragen aan de sport

Wil jij een steentje bijdragen aan de paardensport? Kijk dan of een officialfunctie iets voor jou is. Lees hier meer over de mogelijkheden. 

Bekijk hier de foto van het weerzien tussen Van Os en Dujardin.

 

Bron: KNHS

Foto: Digishots

Reacties