WB Finale: Sprongen Admara onderwerp van gesprek

WB Finale: Sprongen Admara onderwerp van gesprek

Carlos Enrique Lopez Lizarazo - Admara 2 FEI Longines FEI World Cup Paris 2018 © DigiShots

Het zal veel kijkers van de tweede wedstrijd in de Wereldbekerfinale in Parijs zijn opgevallen: de enorme sprongen die Admara maakte. Ook de Italiaanse journaliste Susanna Cottica struikelde over de wappers van de Padinus-nakomeling, en tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd sneed zij dit onderwerp aan.

Cottica wilde weten wat de FEI gaat doen aan het gebruik van achterbeenbeschermers die de prestaties van de paarden beïnvloeden. Zij noemde het springen van Admara ‘een schandelijke vertoning.’

‘Niet accepteren’

De dertienjarige KWPN’er, die gereden werd door Carlos Enrique Lopez Lizararo, maakte flinke sprongen die de nodige beroering in het publiek veroorzaakten. Admara gooide de achterhand abnormaal hoog op om maar vooral geen fout te maken. Cottica betoogde tijdens de persconferentie dat een dergelijke manier van springen niet geaccepteerd zou moeten worden en verwees daarmee naar het gebruik van achterbeenbeschermers die de balans van het paard zouden verstoren.

Gefaseerd terugdringen

Namens de FEI liet John Roche, die ook aanwezig was op de persconferentie, weten dat de FEI in november besloten heeft het gebruik van dergelijke beenbeschermers gefaseerd terug te dringen. In januari 2021 zal het gebruik ervan op alle wedstrijden verboden worden.

Hij ging ook in op het springen van Admara 2 en gaf aan dat het inderdaad een overdreven manier van springen was. ‘We zullen dit dan ook met de betreffende ruiter opnemen’, besloot hij.

Beelden van de persconferentie. Na ongeveer 15 minuten is de stelling van Cottica en de reactie van John Roche te horen.

Bron Grandprix-replay.com

Reacties