Vronie van de Rijt: “In de ring gaat Neil voor me door...

Vronie van de Rijt: “In de ring gaat Neil voor me door het vuur”

Als ponyruiter reed Vronie van de Rijt fanatiek mee op internationaal niveau, maar vanwege haar studie heeft ze de paardensport een tijdje op stop gezet. Vandaag kwam ze voor de eerste keer in lange tijd weer aan de start in de SCI1* 1.20M-klasse in Valkenswaard. Ze reed hierin haar zelfopgeleide hengst Neil Diamo d’Art (v. Andiamo) in 34.52 seconden naar een tweede plek, de Ierse amazone Joanne Sloan-Allen was enkele honderdsten van een seconde sneller en ging er met de winst vandoor.

“Het ging echt heel goed”, vertelt de amazone enthousiast over haar proef. “Neil is nog heel onervaren en gaat pas sinds vorig jaar mee op wedstrijd. Vanwege corona konden we een hele lange tijd niet op pad, maar vandaag liep hij echt echt boven verwachting goed”.

Hart van goud

Van de Rijt omschrijft de 8-jarige voshengst als een ‘zeer speciaal paard’. “Hij heeft echt het karakter van zijn vader, maar zodra je hem voor je gewonnen hebt doet hij alles voor me. Op stal is het een eigenwijs paard, maar in de ring gaat hij altijd voor me door het vuur en weet ik precies wat ik aan hem heb”. De amazone heeft de Andiamo-zoon helemaal zelf opgeleid. “Het maakt mij heel trots dat ik hem zelf heb klaargemaakt en dat hij het allemaal zo goed doet. Het smaakt naar meer, en de hogere proeven zijn ook echt een doel voor de komende tijd. Neil is van zichzelf heel snel en heeft echt een hart van goud. Het maakt niet uit hoe we naar de hindernis rijden, hij zal altijd naar de overkant gaan”.

De amazone is blij om na jaren weer terug te zijn in de ring. Samen met haar zusje Teddy van de Rijt verblijft ze nog het hele weekend in Valkenswaard om nog meermaals aan de start te komen. “Nadat ik internationaal bij de pony’s heb gereden ben ik een aantal jaar gestopt vanwege school, dus dat maakt het extra leuk om nu weer terug te zijn. Ik heb de sport met dit paard weer opgepakt, dus dat maakt het nog specialer”.

Overstap

Over de wedstrijdvoorbereiding vertelt ze: “Langzaam maar zeker beginnen er steeds meer trainingswedstrijden te komen, dus we hebben een beetje kunnen oefenen, maar het was niet zoals voorheen. We merken aan de paarden dat ze weer even in het ritme moeten komen, maar dat geldt ook voor ons als ruiters”. Morgen start de amazone op 1.25M-niveau. “Ik laat het een beetje op me afkomen, maar Neil is goed in vorm dus we hopen op het beste. Uiteindelijk wil ik samen met hem de overstap naar 2*-niveau te maken, zodra weer allebei klaar voor zijn”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Reacties