Vrijwilligers knappen ruiterpaden op met KNHS ‘adopteer je route’

Vrijwilligers knappen ruiterpaden op met KNHS ‘adopteer je route’

buitenrijden ruiterpad ruiterpaden

Zo’n vijftig vrijwilligers hebben vanuit Manege de Molenberg in Leende en Ruitersportcentrum Meulendijks het gebied rondom de router- en menroutes opgeknapt. Ze hebben in het Leenderbos (gemeente Heeze en Leende) onder meer snoei- en opruimwerkzaamheden uitgevoerd.

Daarnaast hebben ze een groot aantal paaltjes geplaatst om de herkenbaarheid van de ruiter- en menpaden te vergroten. De actie maakt deel uit van het project ‘adopteer je route!’ van de KNHS in samenwerking met Staatsbosbeheer.

Ondergrond ruiterpaden

Toon Liebregts van Manege de Molenberg heeft ervoor gezorgd dat er met diverse grondbewerkingsmachines onderhoud is gepleegd aan de ondergrond van de ruiterpaden. Zo blijven deze goed begaanbaar voor de gebruikers.

Op de Strabrechtseheide is gesnoeid en afval opgeruimd. Martien Adelaaars van Manege Meulendijks heeft de paden over de heide geëgaliseerd, waardoor deze er weer mooi bij liggen.

Toegankelijkheid

Afgelopen jaar is de toegankelijkheid van de gebieden voor ruiters en menners in de gemeente Heeze en Leende verbeterd. De gemeente heeft onder meer een bewegwijzerd routenetwerk voor ruiters en menners aangelegd.

Naar aanleiding van de aanleg van dit netwerk zijn ruiters, menners en ondernemers in contact gekomen met de terreinbeheerders. In samenwerking met Erik Schram van Staatsbosbeheer en Johan Castelijns, regioconsulent van de KNHS, is er afgelopen voorjaar een pilot opgestart om samen met de gebruikers onderhoud te gaan plegen aan de ruiter- en menpaden in het Leenderbos. Deze dag was een groot succes en heeft zich mede daardoor uitgebreid naar de Strabrechtseheide.

Bijdrage rijksoverheid

In Nederland worden er jaarlijks ruim 17 miljoen buitenritten gemaakt te paard. Door de verandering van de bijdrage van de rijksoverheid is het onderhoud aan ruiter- en menpaden onder druk te komen staan. Dit betekent dat daar op een andere manier oplossingen voor gevonden moeten worden om deze voorzieningen in stand te houden.

Met Adopteer je Route vraagt de KNHS de ruiters en menners en ondernemers om mee te helpen met het onderhoud van hun buitenrijd gebied. Wil je in jouw gebied aan de slag met adopteer je route, neem dan contact op met de regioconsulent van de KNHS. Je vindt hem of haar via buitenrijden.nl

Buitenrijden en Hoefslag

Ben jij iemand die met Hoefslag zijn of haar provincie wil verkennen? Of weet jij een bekende of bijzondere ruiter, die hiervoor in aanmerking moet komen? Meld jezelf of die bekende / bijzondere ruiter dan aan via hoefslag@mediaprimair.nl En wie weet gaan we met de ruiter die jij voorstelt, wel het bos in. Of het strand op natuurlijk, dat ligt maar aan de provincie.

Zie ook: Wie gaat er met Hoefslag het bos in met buitenrijden.nl?

Foto: archief

Reacties