Vrijspringen, zinvol selectiemiddel?

Vrijspringen, zinvol selectiemiddel?

0 124

Vrijspringen is een gebruikelijk selectiemiddel voor zowel juryleden, handelaren als fokkers. Op de keuringen, zo ook komende week tijdens de KWPN hengstenkeuring, wordt er al jarenlang gebruik van gemaakt.  En als kopers een jong springpaard willen aanschaffen, wordt er veelal een inschatting gemaakt van zijn kwaliteiten op basis van het vrijspringen.

Er kleven echter ook de nodige risico’s aan. Met een slechte voorbereiding kan het zowel fysieke als mentale schade veroorzaken. Ook wordt er niet altijd een reëel beeld geschetst bij het vrijspringen. Er zijn genoeg handige trainers die een paard boven zijn kunnen laat presteren, maar ook dat brengt op de langere termijn vaak weinig goeds.

In het Hoefslag themanummer Welzijn geven experts als KWPN-jurylid Cor Loeffen, handelaar Bert van den Oetelaar en trainster Alexandra van der Peijl hun mening over de aanvaardbaarheid van het vrijspringen. Daarnaast geven we een aantal tips om het jonge paard op verstandige wijze vrij te laten springen.

Dit en artikelen over ‘Brooke Hospital’, ‘De ideale stal’, ‘Wanneer is een paard te dik?’, ‘Historische band tussen mens en paard’, ‘Stressloos naar een andere stal’, ‘Paardentaal’, ‘Goed losrijden’, ‘Een dag met de dierenpolitie’, ‘Bitten en hulpteugels’ en nog veel meer in deze 164 pagina’s dikke Hoefslag. Ook online te bestellen via deze link (onder ‘speciale uitgaven’).

Reacties