‘Voorzichtheid geboden bij gebruik bute’

‘Voorzichtheid geboden bij gebruik bute’

0 9563

Fenylbutazon oftewel bute is een veelgebruikte pijnstiller bij (sport)paarden, maar zorg is geboden bij het gebruik ervan, zo komt uit onderzoek van de Amerikaanse veterinaire faculteit Louisiana State naar voren.

Het onderzoek toont aan dat langduriger gebruik van bute nadelige en tegengestelde effecten kan hebben bij paarden. Tijdens het onderzoek kregen acht paarden 8,8 mg/kg bute toegediend, gedurende 21 dagen. De effecten werden zichtbaar drie dagen na het toedienen van de eerste dosering en betreffen verlies van eiwitten, lager gehalte aan witte bloedcellen, veranderingen in de bloedstroom in het rechter, bovengelegen deel van de dikke darm en veranderingen in opname van vluchtige vetzuren.

De onderzoekers concluderen dat bute met meer zorg zou moeten worden toegediend. Paarden kunnen op lange termijn schade ondervinden als ze een te hoge dosering binnen krijgen. Er zijn bepaalde condities, zoals afwijkend bloedbeeld, maagzweren, hartaandoeningen en nierproblemen, die het gebruik van bute feitelijk op voorhand al uitsluiten

Bute is zonder twijfel een effectief geneesmiddel voor pijn en ontstekingen, maar het is geen aspirientje voor paarden zoals we die gebruiken voor onszelf. Vooral in Amerika is het gebruik van bute ook op nationaal niveau wijd verbreid en liggen er standaard een paar zakjes op stal die de dierenarts heeft achtergelaten voor het geval dat.

Enkele jaren geleden lanceerde de FEI een voorstel om bute en andere NSAID’s tot een bepaalde dosering toe te staan bij wedstrijdpaarden. Dit voorstel, dat mede vanuit de Amerikaanse hoek was aangedragen, kreeg zoveel protest dat het al vlug werd teruggetrokken. Op dit moment mogen de NSAID’s enkel worden gebruikt buiten competitie en levert een positieve test bij een wedstrijdpaard een schorsing op.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Reacties