Voorselectie Pavo Cup: vier vierjarigen en één vijfjarige door naar finale

Voorselectie Pavo Cup: vier vierjarigen en één vijfjarige door naar finale

0 433
Marieke van der Putten - Keano RS2
Marieke van der Putten - Keano RS2 Outdoor Gelderland 2019 © DigiShots

Op zaterdag 13 juli werd op CK Gelderland de voorselectie voor de Pavo Cup verreden. Vier paarden wisten zich direct voor de finale te plaatsen. Dit deden zij door meer dan 80 punten te behalen. VSN Cup-winnaar Keano RS2 (v. Governor) was de absolute uitschieter met 89 punten. Juryvoorzitteer Jan Wolfs licht toe waarom de jury tot deze scores is gekomen.

Mooi Silhouette

De vierjarige Keano RS2 werd voorgesteld door Marieke van der Putten. Vorige week was de hengst ook al te zien, toen op Outdoor Gelderland. De donkerbruine winnaar was toen al in een clinic te zien. Nu moest hij dan toch echt gaan presteren. Juryvoorzitter Jan Wolfs over Keano: “Een paard met een heel mooi silhouette, veel formaat en een rijke voorhand. De draf is heel lichtvoetig, mooi bergop en hoogtepunten zijn echt de zijgangen. Ook in galop heeft hij heel veel technieken balans. Daarbij laat hij een hele geconcentreerde verrichting zien. Alleen in de stap zou hij iets meer tot schreiden mogen komen.” Met 9,5-en voor draf en galop, en negens voor de harmonie en totaalindruk kwam de jury tot een totaal van 89 punten.

Rijk dressurpaard

Ook Khardam’s Whisper wist zich met 83 punten direct te plaatsen voor de finale. Riccardo Sanavio stelde de zoon van Glock’s Toto jr. voor. “Een rijk dressuurpaard dat veel kracht uitstraalt,” licht Wolfs toe. “De draf is krachtig met veel takt en houding, de galop heeft een fijne sprong met veel techniek maar mist iets losgelatenheid. Maar het is een groot paard en met het winnen van meer kracht kan hij ook wat gemakkelijker bergop blijven. De stap is wel actief, maar mocht wat losser en iets meer uit de schouder.”

Elegante merrie

Met 81 punten volgde Korinthe de Baian onder Febe van Zwambagt. De dochter van Bordeaux wist zich ook direct te plaatsen voor de finale. “Een hele elegante rijtypische merrie, die wellicht niet het formaat heeft van de eerste twee, maar wel heel goed in elkaar zit. Ze heeft veel techniek in draf, maar moet daar iets meer kracht in winnen zodat het meer rust kan uitstralen. De galop heeft veel kwaliteit en ze maakt daarin veel houding, maar kon daarin iets vrijer van de hand blijven. De stap is zuiver met een goede techniek maar mocht meer gelaten zijn,” vertelt Wolfs over de merrie.

Nog wat jeugdig

Als laatste mag de vierjarige Kanjer DDH RS2 zich ook gaan voorbereiden op de finale. De jury kon 80 punten kwijt aan het paard, die wederom werd voorgesteld door Marieke van der Putten. “Voor dit paard konden we overal een 8 kwijt. Hij beweegt heel lichtvoetig, maar is nog wat jeugdig en moet nog aan kracht winnen. Hij heeft een goede techniek, maar heeft nog iets moeite om bergop te blijven en gesloten te blijven. Wel een heel degelijk paard.”

Slechts één vijfjarige

Bij de vijfjarigen was er slechts één paard die tot een puntenscore van 80 kwam. IBOP-Topper Jacky Kennedy DVB (v. Dampsey FRH) wist de grens te halen, en zich daarmee te plaatsen voor de finale. “Een royale merrie met veel allure, een prachtige voorhand en veel houding. In draf wordt dat optimaal getoond  met veel houding en schoudervrijheid. Daarbij wordt ze heel harmonieus voorgesteld en is ze bijzonder fijn in de aanleuning. Ook hier zou de stap wat losser moeten zijn. In de galop zouden we nog graag iets meer buiging in het spronggewricht zien en zou ze achter iets meer mogen doorkomen voor een hoger cijfer.”

Bron: KWPN

Foto: Timo Martis

Vergelijkbare artikelen

Reacties