Voormalig ‘oberreiter’ Karl Mikolka overleden

Voormalig ‘oberreiter’ Karl Mikolka overleden

0 533
Spaanse Rijschool
Foto: Remco Veurink

Karl Mikolka, voormalig ‘oberreiter’ van de Spaanse rijschool in Wenen, is op 83-jarige leeftijd overleden. Mikolka leed aan lymfklierkanker.

Karl Mikolka werd geboren in Wenen in 1935. Hij kreeg zijn eerste baan in de paarden toen hij vijftien jaar oud was. Hij begon als leerling bij de Spaanse rijschool toen hij 19 jaar was.

Brazilië

Binnen vijf jaar maakte Mikolka promotie tot assistent-ruiter. In 1967 werd hij ‘oberreiter’. Een jaar later verhuisde hij naar Brazilië, waar hij aan de slag ging bij de Confederação Brasileira de Hipismo. Het doel was om daar dressuurruiters op te leiden zodat zij zich konden meten met het Europese niveau.

Enkele jaren later richtte hij in de Verenigde Staten de Massachusetts Dressage Academy op. Hij werd een alom gerespecteerd jurylid en maakte deel uit van verschillende olympische selectiecomités.

Tempel Farms

In Wadsworth (Illinois) sloot hij zich aan bij Tempel Farms om mee te helpen met de realisatie van een Amerikaan-Spaanse rijschool. Het was de droom van de steenrijke zakenman Tempel Smith.

Uiteindelijk legde Mikolka zich toe tot het onderwijzen van de klassieke dressuur. Hij verdiepte zich onder meer in de manier waarop een paard tot een ware topatleet kon worden opgeleid, op de meest eenvoudige en natuurlijke manier. Als partner, vriend en betrouwbare kameraad met behulp van mentale en fysieke training.

Bron: dressage-news.com

Foto: archief Remco Veurink

Reacties