Voorlopig einde aan brandmerk

Voorlopig einde aan brandmerk

brandmerk

Vanaf 2019 mogen paarden alleen worden gebrandmerkt wanneer zij plaatselijk zijn verdoofd. Omdat daar op dit moment geen geschikt middel voor is, lijkt het einde van het brandmerk nabij.

Al bijna tien jaar is het volgens de Europese regelgeving verplicht om veulens te voorzien van een microchip. Dat heeft geleid tot kritiek bij enkele fokkers, omdat de chip nogal eens in het lichaam ‘verdwijnt’ en dan niet langer leesbaar is.

Pijnbestrijding

Een speciale werkgroep heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de manieren waarom paarden kunnen worden verdooft om pijn bij het brandmerken te voorkomen.  De oplossing leek te liggen in het middel lidocaïne, maar van de Duitse Voedsel en Warenautoriteit mag dit medicijn niet meer worden toegepast bij paarden.

De zoektocht naar een ander middel is niet alleen duur, de toelating op de markt zal veel tijd in beslag nemen. ‘Er is dus geen verbod op brandmerken, maar alleen de omstandigheden waarin dit gebeurt voldoen op dit moment niet aan de wetgeving,’ verduidelijkt Dr. Klaus Miesner van de  Deutschen Reiterlichen Vereinigung (FN).

Traditie

Hierdoor is brandmerken voorlopig vanaf het nieuwe jaar niet meer toegestaan. De politiek en de dierenbescherming staan wat hun standpunt betreft lijnrecht tegenover de fokkerij. Die ziet niet alleen een traditie verloren gaan, maar is ook sceptisch over de microchip.

Voorstanders van het brandmerk vinden deze methode de meest betrouwbare en permanente manier van identificatie van paarden.

De Bundestierärztekammer, de Duitse vereniging voor dierenartsen, riep de stamboekverenigingen eerder dit jaar al op om vrijwillig af te zien van het gebruik van brandmerken.

Bron: St-Georg

Foto: archief

 

 

 

Reacties