Voltige: hoe zit het nu precies?

Voltige: hoe zit het nu precies?

Voltige is een bijzondere discipline binnen de paardensport. De FEI maakte de volgende video om deze interessante sport uit te leggen. Vandaag komen de eerste voltigeurs van start op de World Equestrian Games in Tryon.

De oorsprong van voltige dateert uit de Romeinse en Griekse tijd. Soldaten trainden in die tijd de voltige-oefeningen, als deel van hun militaire opleiding. Voltige is een theatrale discipline, waarin atleten zich presenteren op de rug van een galopperend paard. Het vereist een uitstekende fysieke conditie van de voltigeur, een harmonieuze relatie met het paard en eersteklas team work. De voltigeur laat zowel dans als turnen zien op de rug van een paard, door verschillende oefeningen.

De Wereldruiterspelen voor voltige zijn verdeeld in de volgende vier typen wedstrijden;
Teamwedstrijd: zes voltigeurs laten oefeningen zien op de rug van een galopperend paard, de jury beoordeelt hen. Niet meer dan drie voltigeurs mogen tegelijkertijd op het paard staan, normaalgesproken gaat de lichtste voltigeur bovenaan, en de sterkste onderaan.
Solo wedstrijd: zoals de naam al doet vermoeden, is dit een individuele prestatie, met één voltigeur, longeur en paard. Er is niemand anders die je de schuld kunt geven als de wedstrijd niet zoals gepland verloopt, alleen jezelf.
Pas-de-deux: bij deze wedstrijd zijn twee voltigeurs betrokken, die oefeningen uitvoeren op de rug van het paard. Om de jury te imponeren moeten de voltigeurs in perfecte harmonie zijn, zo kunnen zij de punten verdienen.
Landenwedstrijd: een nieuwe toevoeging aan het kampioenschap dit jaar. Twee solo deelnemers en één team zullen hierbij betrokken zijn, die deelnemen aan de vrije kür.

In dit kampioenschap moeten de atleten deelnemen in drie wedstrijden;
De verplichte oefeningen: voltigeurs moeten een verplicht aantal onderdelen laten zien, zoals bij een Grand Prix dressuurproef.
Technische test: voltigeurs krijgen punten voor sprong, timing, souplesse, balans en kracht in de technische test.
Kür: het meest creatieve onderdeel wordt tot het laatst bewaard. Voltigeurs laten hun eigen choreografie zien om de juryleden te imponeren. Zij die de grenzen opzoeken in hun vaardigheden met de zwaartekracht, zullen beloond worden met de hoogste score.

De winnaar van iedere competitie zal worden gekroond als Wereldkampioen Voltige.

De tussenstanden en uitslagen zijn hier te volgen.

Reacties