Volle zussen behalen 80/80 tijdens Brabantse merriekeuringen

Volle zussen behalen 80/80 tijdens Brabantse merriekeuringen

0 621
keuring thuiskeuring

In Oosteind ging vrijdag 5 juli het Brabantse keuringsseizoen van start. Daar kregen twee volle zussen een score van 80/80. Bij de springmerries scoorde een volle zus van de KWPN-hengst Flying Dream opvallend. Er zijn een hele hoop merries ster geworden, al werd er gehoopt op meer. “Het was een beetje zoeken vandaag, stiekem had ik op wat meer gehoopt maar we hebben zeker een stel fijne paarden in de baan gehad,” vertelt Toine Hoefs.

Best scorend

Lapatera Ryal K (v. (Zapatero VDL x Indoctro), de zus van Flying Dream, wordt tegenwoordig in China uitgebracht op 1.40/1.50m-niveau uitgebracht. Zij was het best scorende paard van de dag. De merrie van van fokker J. Kazemier werd ster met 80/85. Voor zowel de reflexen als techniek kreeg ze 85 punten. “Dit is een goed ontwikkelde merrie die goed in het rechthoeksmodel staat en een aansprekende voorhand heeft. Lapatera is iets strak in de lendenpartij maar dat zit haar bij het springen zeker niet in de weg. Ze heeft een ruime, lichtvoetige galop en behoudt heel goed het overzicht bij het springen. Wel springt ze goed met de schoft naar boven, maakt de sprong achter goed af, is gretig en lijkt over vermogen te beschikken”, vertelt inspecteur Arnold Kootstra. Hij kon van de 17 merries tijdens de keuring 12 ster maken.

Lady

Ook de Andiamo-dochter Lady S van Van Olst Horses werd ster met 85 punten voor het springen. “Deze merrie mocht wat meer maat hebben maar is wel langgelijnd. Ze heeft uitstraling en begon bij het springen wat gespannen, maar dit verbeterde zichtbaar. Ze heeft een actieve galop met voldoende ruimte, springt met veel afdruk en goed met de schoft omhoog. Lady S is vlug, springt met een goede techniek en heeft atletisch vermogen.” Voor het exterieur kreeg de merrie 75 punten.

Ook Lorentina CM van de Wolfshoeve (v. Kannan x Tangelo van de Zuuthoeve) werd ster met 75/80 punten. “Dit is een goed ontwikkelde merrie met een wat arm bespierde hals, een aansprekend langgelijnd model en hard fundament. Ze heeft een goede galop en valt op met haar hele vlugge reflexen en maakt de sprong achter goed af,” licht Kootstra toe.

Lizzy en Lisa

In de dressuurrichting waren er voor Brabantse begrippen minder uitschieters dan doorgaans gebruikelijk. Wel werd er een prima sterpercentage behaald. Van de 48 merries verdienden er 30 het sterpredicaat. Fokker Wim de Korte kwam sterk voor de dag met twee driejarige volle zussen:  Lizzy Morka en Lisa Morka (Florencio x Jazz). Ze kwamen beide uit op 80 punten voor exterieur en beweging. Hun moeder Cidamorka  presteerde in de Lichte Tour.

“Lizzy Morka is een voldoende langgelijnde merrie die ruim voldoende opwaarts gebouwd is en veel formaat en uitstraling heeft. Ze stapt en draaft goed, met een goed gebruik van het achterbeen en goede souplesse. In galop zou ze wat meer houding mogen hebben. Haar volle zus Lisa Morka is ruim voldoende ontwikkeld en staat ook voldoende in het rechthoeksmodel. Ze heeft een mooi front en is ook ruim voldoende opwaarts gebouwd”, vertelt inspecteur Toine Hoefs. “Lisa Morka beweegt met ruimte, souplesse en goede beentechniek. Een sterk bewegende merrie met goede houding.”

Opvallend ster

Lovely Lady (Grand Galaxy Win x Flemmingh) was volgens Kootstra een opvallend paard. De merrie van fokker van Herwijnen-Pruyssen werd met 80/80 ster. “Dit is een extra gemodelleerde merrie die goed in het rechthoeksmodel staat en opwaarts gebouwd is. Ze mocht alleen iets sterker in de lendenpartij en dat zagen we ook iets terug in beweging. Ze beweegt met een hele mooie techniek, goede souplesse en ze stapt ruim en zuiver.”

Elf merries

Nog eens elf merries verdienden het sterpredicaat met 80 punten voor beweging. Hieronder de voor 85 punten galopperende Layona H (Don Tango B x Negro) van fokker Hamers, die ook voor draf en houding 85 punten kreeg. Helaas scoorde zij minder in de stap. Ook de Glamourdale-dochter Lubertha (m.v. Rohdiamant) en Juno GC (v. Fairytale x Negro) werden ster. “Het was een beetje zoeken vandaag, stiekem had ik op wat meer gehoopt maar we hebben zeker een stel fijne paarden in de baan gehad. En we hebben nog een aantal keuringen voor de boeg”, besluit Toine Hoefs.

Bron: KWPN

Foto: Remco Veurink

Reacties