De juiste voervolgorde: eerst ruwvoer, dan krachtvoer

De juiste voervolgorde: eerst ruwvoer, dan krachtvoer

0 3493
hooi, voer

Het is gezonder voor een paard om eerst ruwvoer te voeren en daarna krachtvoer. Wanneer de juiste voervolgorde wordt aangehouden, haalt het lichaam van het paard meer voedingsstoffen uit het voer en verteert het beter.

Brandstof

Dit wordt duidelijk als men ziet uit welke bouwstenen het voer bestaat en in welke darmgedeelten die verteerd worden. Suikers, zetmeel, vezels en olie vormen de brandstof voor het paard. Hier haalt hij zijn energie uit. Eiwitten gebruikt het paard niet als brandstof. Die zijn nodig voor de groei bij jonge dieren of drachtige merries.

Ruwvoer

Ruwvoer bestaat voor een groot gedeelte uit vezels. Jong (voorjaars)gras heeft een relatief hoog suikergehalte. Zetmeel en olie haalt het paard voor een groot deel uit krachtvoer. Eiwitten zijn zowel in krachtvoer als in ruwvoer te vinden.

Vertering

In de dunne darm wordt alle olie, zetmeel, suiker en eiwit verteerd, het belangrijkste deel van het krachtvoer. De darm is daar zo’n twee tot zes uur mee bezig. De blinde en dikke darm verteren het ruwvoer. De darmen zijn maar liefst twee dagen bezig om de vezels uit dit voer te verwerken. Het hooi dat het paard vandaag eet, is de mest die je over twee dagen moet opruimen.

Conclusie

Gezien de werking van de darmen is het beter het paard ’s ochtends eerst ruwvoer te geven en daarna pas krachtvoer. Ruwvoer brengt immers de productie van speeksel en het maagdarmstelsel van het paard op gang en het krachtvoer wordt daarna beter opgenomen in het lichaam. Nog een conclusie die je kunt trekken: het duurt een tijd voordat de energie uit het voer beschikbaar is voor de spieren. Wil je het voer optimaal benutten, onthoud dan deze regel: ‘Voer je paard vandaag voor het werk van morgen’.

Bron: KNHS

Foto: Jessica Pijlman

Vergelijkbare artikelen

Reacties