Vliegende paarden zijn oefening van Zwitserse leger

Vliegende paarden zijn oefening van Zwitserse leger

0 1165
paard eten voer hooi
Foto: Sabine Timman / Peter Timman

Je hebt het misschien wel voorbij zien komen op social media: foto’s van paarden in de lucht, bungelend onder een helikopter. Dit was een oefening van het Zwitserse leger, om gewonde paarden zo snel en veilig mogelijk te kunnen evacueren per helikopter.

In Zwitserland worden paarden voor het transport van, onder andere apparatuur, gebruikt in de bergen. Wanneer er een dier gewond of ziek wordt, willen ze deze per helikopter naar de dichtstbijzijnde kliniek brengen. Ook bij natuurrampen kan dit een snelle vorm van evacuatie zijn.

140 km/h

Om de paarden in geval van nood zo veilig en zo snel mogelijk te kunnen evacueren, werd er afgelopen weekend geoefend. Het doel is om de paarden binnen vier uur naar een kliniek te brengen. Daarnaast dient het transport voor de paarden zo kort mogelijk te duren.

Tijdens de oefening van afgelopen zaterdag werden er 12 paarden per helikopter vervoerd. Ze werden aan trouwen onder de helikopter gehangen, welke met een snelheid van tot wel 140(!) km/h vloog. De oefening gebeurde onder toeziend ook van velen dierenartsen en de paarden kregen op voorhand kalmerende middelen toegediend.

De paarden bleven kalm tijdens de vlucht en nauwelijks stress te hebben ervaren, meldt Science Focus.

 

Bron: RND / Science Focus

Foto: Sabine Timman

Reacties