Vleesverwerker spant kort geding aan

Vleesverwerker spant kort geding aan

0 29

De Osse vleesverwerker Willy Selten spant een kort geding aan om de enorme terugroepactie van 50 miljoen kilo vlees drastisch te beperken. Hij noemt de eis van de NVWA ‘te gek voor woorden’.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eist dat de afnemers van het vleesverwerkingsbedrijf 50 miljoen kilo vlees opsporen en van de markt halen. Volgens de autoriteit is het vlees verdacht omdat de herkomst niet bekend is. Mogelijk is het rundvlees vermengd met paardenvlees.

Het terughalen is een hele klus, want omgerekend gaat het om een lading die goed is voor 300 miljoen gehaktballen. Dit vlees is doorgeleverd aan 132 Nederlandse en 370 buitenlandse afnemers en tussen 1 januari 2011 en 15 januari 2013 verwerkt.

Het bedrijf noemt de beslissing van de NVWA ‘te gek voor woorden’ en zegt dat de actie veel meer onrust veroorzaakt dan is gerechtvaardigd.

Willy Selten zegt dat al zijn vlees is gecontroleerd en goedgekeurd. Het probleem beperkt zich volgens het bedrijf tot een periode van 4 weken rond mei 2012 waarin één paard is verwerkt waarin de pijnstiller fenylbutazon is aangetroffen.

Die verdachte partij vlees staat in het vrieshuis. De advocaat zegt dat Selten heeft aangeboden om al het vlees dat in die periode is verwerkt, terug te halen. “Ik snap niet dat ze de productie van twee hele jaren willen vernietigen.”

De afnemers van Selten krijgen van NVWA 14 dagen de tijd om uit te zoeken waar het rundvlees van de groothandels terecht is gekomen.

Volgens Brenno Brunnink van de NVWA zijn er geen concrete aanwijzingen dat de voedselveiligheid in gevaar is, maar zei eerder dat “vlees per definitie niet geschikt is voor consumptie als niet bekend is waar het vandaag komt.”

In februari werd in de Zweedse gehaktballetjes snippertjes paardenvlees gevonden dat was geleverd door Willy Selten. Na een inval bij de vleesverwerking stelde het Openbaar Ministerie (OM) vast dat de administratie niet op orde was. Selten wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Hoefslag/RTL Nieuws

Vergelijkbare artikelen

Reacties