Radar-uitzending over slachtpaarden genomineerd voor House of Animal Award

Radar-uitzending over slachtpaarden genomineerd voor House of Animal Award

0 4227
Slachtpaard
Radar-item 'Vlees van zieke paarden in jouw bitterbal' is genomineerd voor de House of Animal Award. Foto: still van de uitzending

Het programma Radar van de Avro-Tros is genomineerd voor een House of Animal Award. Begin april besteedde het programma aandacht aan de erbarmelijke toestanden van slachtpaarden in Midden- en Zuid-Amerika en de gezondheidsrisico’s die het eten van deze paarden met zicht meebracht.

Dat item uitgezonden onder de kop ‘Vlees van zieke paarden in jouw bitterbal’,  kon mede gemaakt worden dankzij onderzoek dat dierenrechtenorganisatie Eyes on Animals ter plekke uitvoerde.

Eyes on Animals deed dit voorjaar samen met Europese dierenrecht organisaties opnieuw onderzoek naar de verkoop van paardenvlees uit Zuid Amerikaanse landen op de Nederlandse markt.

Twee jaar geleden liet Radar zien dat de paarden bedoeld voor de slacht zeer slecht behandeld worden. De situatie rondom het transport en in de paardenslachterijen in Argentinië zijn nog steeds erbarmelijk, zo tonen de beelden die deel uitmaken van het onderzoek.

Paarden worden ziek en verwond vervoerd, krijgen illegale medicatie en staan soms uren onbeschermd in de brandende zon voor ze geslacht worden.

Uit het onderzoek bleek dat dit vlees was verwerkt in de vleeskroketten en bitterballen die bij de horeca groothandels te vinden waren en overal in Nederland verkocht werden.

De House of Animal Award is een initiatief van House of Animal, een kenniscentrum op het gebied van dierenwelzijn en -rechten. De uitreiking zal op 4 oktober plaatsvinden. Winnaar zal het item zijn dat de meeste publieksstemmen weet te verzamelen.

Stemmen op het item over paardenvlees of een van de andere genomineerden kan tot en met 29 september. De betreffende Radar-uitzending is hier terug te zien (Let op: schokkende beelden!).

Reacties