Vlada Boyen: “Ik had niet verwacht dat we zo ver zouden komen”

Vlada Boyen: “Ik had niet verwacht dat we zo ver zouden komen”

Vlada Boyen
Vlada met Izeli van het Wilderhof © Temps de Poses

De Belgische amazone Vlada Boyen deed mee aan de selectiewedstrijden van Jumping Mechelen omdat ze haar rijstijl wilde verbeteren. Keer op keer kreeg ze genoeg punten om een ronde verder te komen en uiteindelijk won ze de zelfs superfinale in Mechelen. Dit deed ze niet met haar eigen paard, maar met een paard waar ze daarvoor nog maar drie keer op gereden had.

“Na elke wedstrijd werd ik steeds fanatieker, uiteindelijk pakte dit heel goed uit”, lacht de jonge springamazone.

Izeli

“Ik wilde heel graag meedoen aan Jumping Mechelen, maar op dat moment was mijn eigen paard Epona kreupel”, begint Boyden haar verhaal. “Toevallig had de vorige eigenaresse van mijn paard nog een ander paard staan waar ze vanwege haar studie te weinig tijd voor had. Een vos van 12 jaar met al redelijk wat wedstrijdervaring, Izeli van het Wilderhof. Ze bood aan dat ik hem wel mocht meenemen naar de selectiewedstrijden”.

De amazone nam dat aanbod enthousiast aan en nam de merrie onder haar hoede. “Het is absoluut geen makkelijk paard, het was dan ook niet opstappen en wegrijden. Ik had er ook pas drie keer opgezeten toen we onze eerste wedstrijd reden. In het begin vond ik het dan ook best wel moeilijk, maar uiteindelijk ging het super goed”.

Selecties

Boyden reed mee in de zogenoemde stijl-categorie. Hierbij geven ze punten op je houding tussen de sprongen, de lijnen, de bewegingen van het paard en de afstand voor de sprong. “Je hebt zes selecties en daarbij moet je proberen om zo veel mogelijk punten te behalen”, legt ze uit. “In het begin was mijn doel om hogere punten te halen dan de wedstrijd ervoor, maar het ging steeds beter en beter. Uiteindelijk had ik genoeg punten om mee te rijden in de halve finale”.

Ook in de halve finale wist de combinatie genoeg punten bij elkaar te rijden. “Ik raakte steeds meer gemotiveerd en voor ik het wist mocht ik meerijden in de finale. Ik had niet verwacht dat ik zo hoog zou komen, maar toen ik daar eenmaal reed wilde ik het allerliefst ook meerijden in de superfinale”.

Grote namen

De droom van de springamazone kwam uit, want ook in de finale kreeg ze genoeg punten om door te mogen naar de superfinale. “Jumping Mechelen is een van de grootste wedstrijden in België, er rijden heel veel internationale ruiters en amazones. Ik ben maar een amateurruiter tussen al dat geweld”, lacht ze. “Toch heb ik er heel hard voor gewerkt en ben ik onwijs trots dat ik daar mocht rijden”.

De vos Izeli is na het grote avontuur weer teruggebracht naar zijn eigenaresse, toch blijft Boyen fanatiek door trainen. “Ik rijd op dit moment een vijfjarig paard voor een springstal. Ik volg een paardenopleiding dus ik neem hem regelmatig mee naar school zodat we samen verder kunnen leren. Daarnaast heb ik ook een nieuw paard die ik uitbreng in de sport, New Lady van’t Broekend. We willen de komende tijd zo hoog mogelijk komen, daarna zien we wel wat we gaan doen”, sluit ze af.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Temps de Poses

Reacties