Vijf hengsten goedgekeurd op EASP Hengstenkeuring

Vijf hengsten goedgekeurd op EASP Hengstenkeuring

0 687
paardrijden algemeen
foto: Remco Veurink

Op de locatie van Sunrise Stables in Assen werd zaterdag 23 maart de hengstenkeuring van het EASP gehouden. Dit stamboek richt zich op het fokken van een edel, intelligent rijpaard met goede gebruikseigenschappen voor alle sportdisciplines. De paarden hebben duidelijk herkenbare volbloed-eigenschappen van bij voorkeur die van de Shagya`s en Engelse volbloeds.

ERS sportpaard

De keuring werd begonnen met de rijpaardhengsten waarbij twee hengsten van een en dezelfde eigenaar het groene licht verkregen. Bij de goedgekeurde hengsten hoorde Constar (v.Congress) van B. Budde te Friesoythe (D). Constar is een laatrijpe maar toch een goed ontwikkelde hengst qua model. Zijn pedigree is doorweven met bewezen en zeer gewaardeerde Shagya-Araber en Anglo-Arabergenen. Voor zowel de draf als het springen ontving de driejarige hengst een 9. Stacudo (v.Stakkato) was de tweede rijpaardhengst die een goedkeuringsbrevet in de wacht sleepte. Vanwege zijn hoge aandeel Arabergenen heeft ook Stacudo een zeer interessante pedigree. Hij ontving eveneens een 9 voor de draf.

EPS-D sportpony

In de rubriek voor pony’s behaalde Gildea Hoshiko (v.Goldstar Dubois) van S. van Boxtel te Hilversum het dekbrevet. Gildea is een goed gemodelleerde hengst met veel Arabische uitstraling. Hij scoorde dan ook een 9 voor zijn bouw, dit cijfer kreeg de driejarige palomino ook toegekend voor de draf, galop en het vrijspringen.

Oudere hengsten

In de rubriek voor vier jaar en oudere hengsten ging het licht voor de vijfjarige Rolex van Klaverborch (v.Rory Rolex) van Knedo Stables te Wijdewormer op groen. In zijn pedigree voert deze hengst als grootvader de Shagya-Arabier Brokat ShA en dat maakt hem voor de ponyfokkerij vooral qua karakter en werklust interessant. De hengst kreeg voor bijna ieder onderdeel een 8 toegekend van het jurycorps.

EPS-E sportpony

De vijftienjarige Kadar (v.Krimh ox) van K.L. Nap te Westerland was de ster van de dag. De hengst is een schoolvoorbeeld van de fokkerijfilosofie van het EASP, om systematisch Araberbloed met een percentage ShA/ox in de fokkerij van de sportpaarden en sportpony’s te hanteren. Kadar scoorde dan ook erg hoge punten, voor ieder onderdeel kreeg hij een 9. Voor zijn type en zijn uitgebalanceerde galop ontving de hengst zelfs een 9,5.

Bron: EASP

Reacties