Vijf dingen die een instructeur elke dag herhaalt

Vijf dingen die een instructeur elke dag herhaalt

Charlotte Dujardin
Charlotte Dujardin © DigiShots

Iedere instructeur heeft zich wel eens afgevraagd of hij niet beter thuis kan blijven, terwijl zijn leerlingen luisteren naar een vooraf opgenomen audiofragment met dingen die hij al zó vaak gezegd heeft, telkens opnieuw, en opnieuw, en opnieuw… Vijf dingen die instructeurs dag in dag uit herhalen.

Houd je been eraan!

Elke dag opnieuw. We zouden nu allemaal moeten weten dat been de oplossing is voor alles. Paard te traag? Been. Paard te snel? Been. Paard vervelend? Been. Slechte afstand naar een hindernis? Als je nu je been eraan gehouden had… Mislukte overgang? Die moet je ook rijden met je been eraan.

Je snapt het principe! Als je twijfelt, probeer dan altijd eerst om je been eraan te houden. Want hoe vaak heb je een instructeur horen zeggen dat je paard te veel aan je been is?

Kijken!

Paardrijden is net als autorijden. Over het algemeen zijn we het er allemaal over eens dat autorijden beter gaat wanneer je kijkt waar je heengaat, in plaats van naar de grond of de omgeving. Paardrijden is hetzelfde, en je instructeur wil dat in je hoofd krijgen.

Wanneer je springruiter bent, herinnert je coach jou er waarschijnlijk regelmatig aan dat je naar de volgende hindernis moet kijken, in plaats van naar de oren van je paard. ‘Op tijd kijken!’ en ‘Kijk naar de volgende hindernis!’ zijn de meest herhaalde zinnen van springinstructeurs. En laten we eerlijk zijn; het is lastig om een mooie wending naar een hindernis te maken als je de hindernis pas drie galopsprongen daarvoor had gevonden.

Als je een dressuurruiter bent geldt dit ook, maar dan meer als ‘kijk omhoog’. Op de een of andere manier vallen dressuurruiters allemaal in dezelfde gewoonte; gefixeerd kijken naar het hoofd van het paard terwijl ze rijden. Er is daar niks te zien, en dat weten ze, dat weet de instructeur, dat weet de hele wereld. Maar toch, blijven ze dat doen. Dus kijk omhoog en kijk voor je, dan gaan al je voltes en wendingen ineens stukken beter.

Niet trekken!

Wanneer je de beginnersfase bent gepasseerd, zul je gaan leren hoe je een paard voorwaarts, over de rug naar het bit toe rijdt. De meeste ruiters begrijpen dit concept in hun hoofd, maar instructeurs corrigeren constant de natuurlijke neiging van ruiters om terug te trekken. Of je nu probeert het hoofd van het paard naar beneden te krijgen, of controle te krijgen bij een paard dat veel te sterk is; trekken zal je instructeur altijd teleurstellen.

Vergelijk paardrijden wederom met autorijden. Je gaat niet ver komen met de handrem erop, toch? Dus waarom zou je wel van je paard verlangen dat hij kan lopen terwijl de ruiter aan het trekken is? Charlotte Dujardin zou zeggen ‘korte teugels winnen gouden medailles’. Haar instructeur Carl Hester heeft dit gezegde een klein beetje aangepast: ‘handen die voorwaarts denken, winnen gouden medailles’.

Voorwaarts houden!

Alles kan voorwaarts opgelost worden, niet alleen bij luie paarden. Wanneer je op een fris en vervelend paard zit en probeert te overleven, terwijl het paard rondjes door de baan stuitert; dan zul je de instructeur horen roepen dat je het paard naar voren moet rijden. Natuurlijk heeft je instructeur gelijk, maar het is soms lastig om voorwaarts te denken wanneer je in een overlevingsmodus bent.

Een paard dat voorwaarts is en op je been reageert, maar toch ontspannen blijft. Dat is eigenlijk precies waar we voor gaan bij paardrijden. Geen wonder dat je instructeur altijd zegt dat je een voorwaartse drang moet creëren. Voorwaarts maar niet gehaast. Voorwaarts zonder balansverlies. Voorwaarts met impuls en ontspanning.

Hakken laag!

De beruchte hakken! Het is erin gedramd sinds je eerste lessen, waarbij je leerde lichtrijden. Maar na alle jaren ervaring, moeten instructeurs je hier nog steeds aan herinneren. Bij de meeste ruiters die hun hakken optrekken, komt dit omdat het paard niet voorwaarts genoeg is en niet voldoende op je beenhulp reageert. Zorg ervoor dat je paard goed aan de hulpen staat, en je zult zien dat je hakken en benen ineens uit zichzelf lang en laag blijven.

Bron: FEI

Reacties