Vier pony’s overlijden door onbekende oorzaak

Vier pony’s overlijden door onbekende oorzaak

0 5617
vervelende kwaaltjes in de zomer
Foto ter illustratie.

Aan het eind van de maand april overleden er drie pony’s van één eigenaresse binnen 36 uur. Nu, ongeveer een maand later, overleed ook een vierde pony aan dezelfde symptomen. De oorzaak is nog onbekend.

Geen kwaliteit van leven

De 16-jarige pony heeft onder begeleiding van de dierenarts nog 10 dagen verder geleefd. De artsen onderzochten de ruin in de hoop een oorzaak te vinden, zodat ze een tegengif konden geven. Helaas verslechterde de toestand van de pony dusdanig, dat de eigenaren toch besloten hem in te slapen. De geëmotioneerde eigenaresse vertelde aan Horse&Hound: “We waren al op zo’n punt dat we dachten: zelfs als hij hier goed uitkomt, dan heeft hij geen kwaliteit van leven meer.”

Geen grasziekte

In eerste instantie werd gedacht aan grasziekte (grass sickness), een aandoening die lijkt op koliek. Dit werd later al snel uitgesloten. Vier honden die uitgelaten werden in de buurt van de paardenweide, zijn ziek geworden. Twee van deze honden overleden. Ook de hond van de eigenaresse van de paarden werd ziek. Daarnaast werden er ook dode konijnen gevonden in de paardenweide.

Zieke mensen

Twee mensen uit hetzelfde dorp als waar de paarden staan werden ook ziek. De eigenaresse vertelt: “Zij liggen in het ziekenhuis met ziekteverschijndelen als diarree, griep en kortademigheid. Ze zijn allemaal gestest op Covid-19, maar bleken het virus niet te hebben. De dierenarts zegt dat het niets te maken heeft met mijn zieke paarden, maar ik geloof dat de zieke mensen achter de wei van de paarden wonen. Ik hoop maar dat ik ongelijk heb, want het is echt verschrikkelijk.”

Onderzoeken

De eigenaren hebben grond- en gewasmonsters genomen, die nu zijn opgestuurd voor onderzoek. Ook is er bloed afgenomen bij de pony, wat nu ook onderzocht wordt. De politie heeft ten slotte de konijnen meegenomen om nader te onderzoeken. Zij hopen dat het onderzoek van deze dieren zorgt voor antwoorden.

Bron: Horse & Hound

Foto: Jennifer-Fotografie

Reacties