Veulenbrigade bestaat 30 jaar: “Het is heel intensief werk”

Veulenbrigade bestaat 30 jaar: “Het is heel intensief werk”

veulen merrie weide

Op 1 maart opent de veulenbrigade voor de dertigste keer zijn deuren, meldt RTL Nieuws. De afdeling van de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht staat vier maanden lang 24/7 klaar om zieke, pasgeboren veulens zo snel mogelijk de beste behandeling en intensieve zorg te bieden. “Er komen zelfs af en toe veulens vanuit het buitenland hiernaartoe.”

Couveuse-afdeling

Er staat sinds 1991 jaarlijks een team van specialisten, dierverzorgers en studenten klaar om intensieve zorg te bieden aan zieke veulens. Dierenarts Mathijs Theelen, sinds vijf jaar coördinator van de afdeling, vertelt: “Het is te vergelijken met een couveuse-afdeling voor baby’s. We zorgen dat de veulens precies op tijd voorzien worden van voeding, infuus en medicijnen. Het is heel intensief werk.” Utrecht is de enige plek in Nederland met een speciale ic voor veulens. “Er komen paarden vanuit het hele land naar ons toe. We hebben zelfs af en toe veulens vanuit Duitsland en België op de afdeling.”

Opleiding

De veulenbrigade draait vooral zo goed door de vele studenten van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Zij worden vanaf oktober klaargestoomd in een speciale opleiding tot veulenbridagier. Vervolgens nemen zij een groot deel van de zorg van de dieren op zich. “Zij doen dit helemaal vrijwillig. Het is aan hen te danken dat dit mogelijk is. Anders zou het te kostbaar zijn om 24 uur verzorging te bieden.”

Groter risico

Het risico op complicaties na de geboorte is bij veulens groter dan bij andere diersoorten. “In de eerste moedermelk na de geboorte zitten belangrijke afweerstoffen die ze niet kunnen missen. Bij andere dieren worden die vaak overgedragen via de placenta, maar bij veulens is dat niet het geval. Zij worden geboren zonder afweer. Dus als er iets misgaat met de melk hebben ze meteen een grote achterstand.”

Bron: RTL Nieuws

Foto: Leanjo de Koster

Reacties