Verzet van ruiters tegen lasergameveld in Wolfheze

Verzet van ruiters tegen lasergameveld in Wolfheze

0 2119
paard algemeen paddock wei

Er is fel verzet vanuit de hippische wereld tegen de ingebruikname, sinds afgelopen najaar, van een lasergameterrein op het voormalige oefenveld van een voetbalclub in Wolfheze.

Onaanvaardbare risico’s

Dat veld ligt pal naast paardenweiden van de Henriëtte Hoeve, een pensionstalling (120 paarden) annex vakantiecentrum. Tientallen ruiters vrezen onaanvaardbare risico’s op ongelukken voor ruiters en paarden. Verschillende ruiters hebben al te maken gehad met weigerende, steigerende en op hol slaande paarden.

Petitie

Inmiddels zijn er ruim twintig bezwaarschriften ingediend bij de gemeente Renkum tegen de vergunningverlening aan de Wageningse onderneming ZapTeam Outdoor voor het plaatsen van obstakels en legertenten op het lasergameveld in Wolfheze. Ook hebben al minstens vijftig ruiters een petitie van een vergelijkbare strekking ondertekend.

Risico

“De reden van mijn bezwaar is onder andere dat er een onaanvaardbaar risico bestaat op ernstige ongelukken wanneer de lasergame activiteiten (gillende en rennende kinderen, het geluid van de lasergeweren en onverwachte bewegingen door spelers) plaatsvinden op het moment dat de paarden uit het land worden gehaald naar de stallen toe. Ook het weer terugplaatsen van een paard geeft nu veel stress voor een paard en levert gevaarlijke situatie op. Een paard is en blijft een vluchtdier. Zelfs het meest ‘brave’ paard zal hierop reageren’’, aldus Moweena Faber uit Renkum.

Lasergamen en paarden gaan niet samen’’, zegt Huug Schut, mede-eigenaar van de Henriëtte Hoeve. Hij hoopt dat het lasergameveld wordt verplaatst naar een ander gedeelte van het terrein van Wodanseck, verder afgelegen van de paardenweiden.

Nieuwsgierig

“Ik zie het probleem niet’’, zegt voorzitter Peter Paul Cornielje die van Wodanseck (slechts 4 teams) een omnisportvereniging wil maken. Hij heeft zelf drie paarden, maar kan zich niet voorstellen dat het lasergameveld problemen oplevert voor de ruiters. “Ik zie zo nu en dan zelfs paarden nieuwsgierig aan het hek staan kijken. Dus waar hebben we over. Er is werkelijk niets aan de hand. Het is hier een sportcomplex. En lasergamen en de overige activiteiten vallen de noemer sport, geheel passend binnen het bestemmingsplan.’’

Oplossing

Vincent en Evelijn van Meerdervoort, de eigenaren van ZapTeam Outdoor in Wageningen en Wolfheze, stellen lasergamen op hun terrein weinig tot geen geluid- en lichtoverlast (ze gebruiken geen laserlicht, maar infraroodlicht) veroorzaakt. Door corona is het lasergameveld amper gebruikt. Hooguit tien keer. “Het laatste dat we willen, aldus Vincent, is een conflict’. We hebben al vaker tegen de bezwaarmakers gezegd, kom eens langs om te praten over een oplossing. Maar tot nu toe hebben we niemand gezien.’’

Vergunning

Renkum wil ‘geen inhoudelijke mededelingen doen’, zolang de bezwarenprocedure loopt. Renkum heeft een vergunning voor een lasergameveld verleend, omdat het sportactiviteit is op een sportterrein.

Foto: Archief

Reacties