Verwaarloosde paarden in beslag genomen in horrorstal in België

Verwaarloosde paarden in beslag genomen in horrorstal in België

0 7177

De politie nam afgelopen vrijdag zeven paarden, waaronder vijf veulens, in beslag bij een Belgische fokker en handelaar in Brugge. De dieren leefden in vreselijke toestanden.

Ze troffen overvolle stallen met zo’n zestig paarden. Allemaal graatmager, schuw en vaak met wonden en stonden in dikke lagen mest. Er waren ook al paarden overleden.

Ergste aan toe

De politie, de dienst Dierenwelzijn en de mensen van The Old Horses Lodge, die de paarden opvangt, konden vrijdag hun ogen niet geloven. De paarden die mee zijn genomen waren er het ergst aan toe en hadden dringende verzorging nodig.

Hel

Marina Tondeleir, van The Old Horses Lodge, was diep onder de indruk van wat ze in Brugge aantrof. “We bestaan al sinds 1971 en doen inbeslagnames sinds 2004. Maar dit was absoluut één van de ergste zaken die we ooit gezien hebben. Dit tartte gewoon alle verbeelding. Het was echt de hel op aarde voor paarden.”

Dode paarden

Op de oprit van het erf lagen twee dode paarden en ook in de stallen werden een dode merrie en een overleden veulen aangetroffen. “Het was pure miserie. Alle paarden waren ook veel te mager en heel vies. Ze stonden allemaal in heel kleine stallen. Ons hart bloedde, omdat we niet alle paarden mee konden nemen. Maar de andere verkeerden, ondanks de erbarmelijke omstandigheden, niet in levensgevaar”, aldus Marina.

Onderzoek

Bij de Brugse politie, waar men onlangs een dierenpolitie oprichtte voor dergelijke gevallen, bevestigt men de inval en inbeslagname. Maar omdat de zaak momenteel volop in onderzoek zit, wil men over de omstandigheden en de precieze locatie niets meer kwijt. Het is dan ook niet duidelijk hoe de dierenverwaarlozing precies aan het licht kwam.

Bron: De Hoefslag/ Nieuwsblad

Reacties