‘Vertrouwen is het toverwoord bij zo’n Derby Bank’

‘Vertrouwen is het toverwoord bij zo’n Derby Bank’

William Funnell
William Funnell - Billy Buckingham © DigiShots

De Derby is de ultieme test voor springpaarden en -ruiters. Het parcours is een flink stuk langer dan een gewoon springparcours en de 21 hindernissen zijn geen kinderachtige jongens. Vooral de Derby Bank is indrukwekkend. Hoe gaat een springruiter dit obstakel te lijf?

William Funnell kan een Derby-specialist genoemd worden. Hij won al drie keer de Derby van Hickstead, die samen met die van Hamburg als de zwaarste editie beschouwd wordt. Op 24 juni is het zo ver en de ruiter dicht zichzelf eveneens grote kansen toe.

Vorig jaar werd hij zesde met de toen negenjarige Billy Buckingham. Op de Derby Bank deed zijn nog onervaren vosruin een pasje achterwaarts en dat kwam hem op vier strafpunten te staan. ‘Hij overwon de Bank verder goed en ik denk dat die ervaring een positieve was. Billy is een heel gevoelig paard en het lijntje tussen hem net te hard pushen en hem voorzichtig overtuigen dat het goed is, is dun. Geef je teveel been, dan wordt hij bang, tegelijkertijd moet je er wel voor zorgen dat hij het doet.’

Cortaflex Mondriaan

Billy Buckingham is een eigen fokproduct. Zijn vader is Cortaflex Mondriaan (KWPN, Topas x Burggraaf), met wie Funnell zijn drie Derby-zeges beleefde, in 2006, 2008 en 2009. ‘Mondriaan was een natuurtalent, en zo voelt Billy ook aan. Hij mist alleen ervaring’, aldus de ruiter.

Voor het publiek is het Hickstead Derby-parcours geweldig om mee te maken. ‘Het is elk jaar hetzelfde, en dus weet iedereen waar de tricky hindernissen staan. Hickstead is zo’n beetje mijn thuiswedstrijd, dus ik ga er dit jaar weer vol voor.’

Bron: Horse&Hound

Foto: DigiShots

Reacties