Verplicht de mest opruimen in moerdijk

Verplicht de mest opruimen in moerdijk

0 1939

Ben je een rondje aan het fietsen, stuit je op het fietspad ineens op een berg dampende mest van een paard. Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk denkt dan ook wel eens: “Shit, had dat opgeruimd!”

Poep verplicht opruimen

Met deze kwinkslag kreeg hij donderdagavond in de raadsvergadering de lachers op zijn hand. Maar voor paarden- en ponybezitters is er minder vrolijk nieuws. Zij moeten voortaan serieus aan de bak als hun dier onderweg wat laat vallen: ze moeten de poep verplicht opruimen, zoals dat al langer voor hondenpoep geldt. Binnen de bebouwde kom moet dat gelijk gebeuren, buiten de bebouwde kom op verharde wegen en voetpaden binnen een dag.

Een ruime raadsmeerderheid nam donderdag een amendement aan van coalitiepartij VVD en de oppositiepartijen Moerdijk Lokaal en BBM om de opruimverplichting in de algemene plaatselijke verordening (apv) op te nemen. ,,Het is geen big issue, toch zijn er mensen die er serieus last van hebben”, zei VVD-raadslid Erik van der Linden.

Bron van ziektekiemen

Uitwerpselen van paarden kunnen overlast geven en een bron van ziektekiemen zijn voor mensen en andere dieren. Dus dient de ‘vervuiler’ de vieze boel netjes op te ruimen. Dat draagt ook bij aan bewustwording bij de eigenaren van paarden om overlast te voorkomen. De raad schaarde zich dus achter het amendement, al waren er wel twijfels. ,,Moeten we dan echt alles regelen”, vroeg Bert Schreuders (CU) zich af, maar hij stemde er wel mee in.

Burgemeester Klijs liet weten er niks op tegen te hebben. ,,Al zie ik in de handhaving nog wel een probleem.” Volgens hem zijn er niet veel klachten over paardenpoep.

Gevaar

Hans van Brenkelen, fractievoorzitter van Onafhankelijk Moerdijk, zei gevaarlijke verkeerstoestanden te voorzien als paardenpoep binnen de bebouwde kom gelijk moet worden verwijderd. Hij stelde een termijn van zes uur voor, maar daar wilde Klijs niet aan. “U gelooft toch niet dat iemand na vijf uur terugkomt om de boel op te ruimen?”

Bron: BNDestem

Foto: Archief

Reacties