Bindweefselafwijkingen Friezen te verklaren door snellere collageenafbraak?

Bindweefselafwijkingen Friezen te verklaren door snellere collageenafbraak?

0 3726
Fries
foto: Remco Veurink

Onderzoekers hebben ontdekt dat Friezen sneller collageen afbreken. Volgens hen kan dat (tenminste voor een deel) verklaren waarom het ras vaker last heeft van afwijkingen aan het bindweefsel.

Megaoesofagus en aortaruptuur

Binnen het ras is er een hoge graad van inteelt. Dat heeft als resultaat dat er bij Friese paarden verschillende genetische afwijkingen voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn hydrocefalie (het zogenaamde waterhoofdgen) en dwerggroei.

Er zijn de afgelopen jaren heel wat studies uitgevoerd die zich focusten op twee erfelijke afwijkingen binnen het ras. Dat zijn megaoesofagus (een aandoening waarbij de slokdarm abnormaal wijd is door een bindweefselafwijking) en aortarupturen.

Samengeklonterd collageen

Hoe deze afwijkingen ontstaan, blijft onduidelijk. De onderzoekers suggereren nu dat collageen daarbij een belangrijke rol speelt. Onderzoekers hebben bij aortarupturen samengeklonterd collageen gevonden op de plek waar de aorta gescheurd was. Ook bij mesaoesofagus hebben ze samengeklonterd collageen geconstateerd, zowel in het verwijde als het niet-verwijde deel van de slokdarm.

Collageen is de belangrijkste structurele proteïne in het lichaam. Het is als het ware een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren.

Snellere afbraak

Onderzoekster Veronique Saey en haar collega’s van de Universiteit van Gent stellen dat er heel weinig onderzoek is gedaan naar hoe het metabolisme van Friese paarden collageen afbreekt. Initieel wilden ze onderzoeken hoe verschillende paardenrassen collageen afbreken, om zo het lichaamsweefsel gezond te houden. Collageen is de belangrijkste structurele proteïne in het lichaam, en komt voor in de huid en in ander bindweefsel.

Het onderzoeksteam nam urinestalen van 17 Friese paarden en 17 warmbloeden. In de urine van de Friese paarden vonden ze, in vergelijking met de warmbloeden, hogere gehaltes pyridinoline. Dat wijst er volgens hen op dat Friese paarden collageen sneller afbreken. ‘Dat de snelheid waarmee collageen wordt afgebroken zo verschilt, zou kunnen verklaren waarom Friese paarden vaak bindweefselafwijkingen hebben,’ schrijven de onderzoekers.

Je kan de volledige studie hier lezen.

Bron: Horsetalk

Foto: Remco Veurink

 

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties