Het verhaal van Voorlopig Kroonmerrie Een Wonder: “Ze is een wonder, écht...

Het verhaal van Voorlopig Kroonmerrie Een Wonder: “Ze is een wonder, écht een wonder”

fries paard
Foto ter illustratie.

Een Wonder V. Fan de Miedwei (Alwin 169 x Doaitsen 420) werd Voorlopig Kroon verklaard tijdens de locatiekeuring bij De Nieuwe Heuvel. Fokker/eigenaar Rene Veenstra kreeg naar aanleiding van het goede optreden regelmatig de vraag: “Hoe komt ze aan haar naam?”

Nare ervaringen

Phryso nam contact op met Dieneke Ytsma. Zij helpt Veenstra bij de verzorging van de paarden en kent de voorgeschiedenis van de mooie driejarige. Zilke V Fan de Miedwei Kroon AAA kreeg voor Een Wonder drie andere veulens. “In 2013 stierf haar eerste veulen in het vlies en het jaar daarop verongelukte haar veulen een paar dagen na de geboorte. Na één jaar zonder veulen (waar ze een eerste premie verdiende, een IBOP van 84 punten liep en het Kroon predicaat verdiende) bracht ze in 2016 Aldrik V. Fan de Miedwei (Uldrik 457) op de wereld.”

“Waarschijnlijk komt het door de nare ervaringen met haar eerdere veulens, maar ze moest niets van hem weten. Aldrik hebben we met de fles opgevoed”, vertelt Ytsma.

Miscommunicatie

“Er werd besloten om het tóch nog een keer te proberen, en Zilke werd gedekt met Alwin 469. “Vanwege een miscommunicatie over de uitgerekende datum werd Een Wonder veel eerder geboren dan gepland. Ze stond nog in de groep met andere fokmerries tijdens het veulenen.”

De geboorte werd ’s morgens vroeg pas opgemerkt omdat de merrie met haar nageboorte rondliep. “Van het veulen was in eerst instantie geen spoor te bekennen. Uiteindelijk vonden we het veulen drie sloten én een weiland verderop in de sloot. Ze zat helemaal onder de blauwe modder. Maar toen we met het veulen op stal aankwamen, begon Zilke de andere paarden in de groep van haar af te drijven. Ze wilde duidelijk naar het veulen toe.”

Huiverig

Ytsma en Veenstra bleven wat huiverig door de eerdere gebeurtenissen, ook al bleek dat achteraf niet nodig. “Zilke zorgde goed voor haar veulen. Het was een wonder, écht een wonder. Zo hebben we haar dan ook genoemd.”

 

Bron: Phryso

Foto: Remco Veurink

Reacties