Verbrande merrie behandeld met tilapiavellen

Verbrande merrie behandeld met tilapiavellen

De merrie Cinders werd vorige week het slachtoffer van een mogelijke zuuraanval. Deze merrie is tijdens een operatie in een Engelse kliniek ingepakt met de vellen van de tilapiavis. De dierenartsen riepen de hulp in van Amerikaan Jamie Peyton, specialist in deze behandeling.

Tilapiabehandeling

De dierenartsen van de Engelse Rainbow kliniek wilden de tilapiabehandeling toepassen, maar deze vellen moesten uit Amerika komen. Jamie Payton is aangesloten bij de veterinaire medische leerschool van de Universiteit van Californië. Payton bood aan om de vellen zelf te komen brengen. Hij staat bekend als de specialist op het gebied van het behandelen van brandwonden bij dieren.

De merrie Cinders

De merrie Cinders kwam vorige week uitgebreid in het Engelse nieuws. Het paard werd gevonden in het bos waar zij was achtergelaten. De dierenbescherming denkt dat er zuur in haar gezicht is gegooid. Cinders liep verschrikkelijke brandwonden in haar gezicht op. Twee dagen geleden ging zij onder het mes. Niet alleen Jamie Peyton was bij de operatie aanwezig. Ook paardenchirurg Jonathan Anderson, veterinaire anesthesiespecialist Kate Loomes en brandwonden en plastisch chirurg Ryckie Wade. Alle specialisten kwamen vrijwillig en financierde hun eigen reis naar de kliniek.

Weer op stal

‘Cinders is het eerste paard in de wereld met brandwonden die behandeld wordt met de tilapiabandages’, aldus meneer Rendle van de Rainbow kliniek. Eerst wordt het verband verwijderd bij Cinders, daarna worden haar wonden schoongemaakt. Een koude laser zorgt ervoor dat de pijn en ontstekingen minder worden, bacteriën worden gedood en de bloedstroom verbeterd. Als laatste worden de tilapia vellen aangebracht. De operatie duurde drie uur en Cinders stond daarna met een uur weer op stal.

Geen blijvende schade

Meneer Rendle legt uit: ‘De tilapiavellen blijven ongeveer tien dagen op zijn plaats en daarna is er nog meer behandeling nodig. Cinders ziet er naar omstandigheden goed uit en we gaan ervan uit dat ze helemaal geen blijvende schade zal ervaren.’

Brazilië

Deze behandeling met tilapiavellen komt oorspronkelijk uit Brazilië. Hier paste ze het toe op mensen om kosten te besparen. Deze behandeling is ook geschikt voor dieren omdat de vellen robuust zijn, blijven lang zitten en stoten infecties af. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan de behandelingen voor mensen met brandwonden.

Lees hier het artikel, de foto’s en video’s van de operatie en Cinders op Horse and Hound.

Bron: Horse and Hound / Foto: Shutterstock

 

 

Reacties