Venderbosch en Snepvangers winnen goud bij NK Eventing jeugd

Venderbosch en Snepvangers winnen goud bij NK Eventing jeugd

Eventing algemeen, burghley horse trials
Foto: DigiShots

De organisatie van Achterhoeks Hippisch Festijn in Varsseveld is er ook in dit moeilijke corona jaar in geslaagd een prachtige internationale eventingwedstrijd te organiseren. Naast diverse internationale wedstrijden, stond ook de Nederlandse titel voor de Junioren en Young Riders op het spel. Het goud ging naar Bjinse Venderbosch bij de Young Riders en Junior Kristy Snepvangers.

Young Riders

Bij de Young Riders viel de beslissing in het springen. Waar Bjinse Venderbosch met Vesuve d’Aveyron foutloos wist te blijven kreeg naaste concurrent Jade Woeltjes helaas twee balken. Toch een hele knappe prestatie van de amazone die in de dressuur brutaal de leiding wist te pakken en ook een foutloze cross realiseerde. Jade was dan ook heel blij met het gewonnen zilver. Brons gaat naar Beau Posthumus met Smokie. In de internationale CCI3*-L wedstrijd eindigden Bjinse en Jade als beste Nederlandse combinaties op de plaatsen 3 en 5.

Beter leren paardrijden

De 20-jarige Bjinse Venderbosch werd in 2017 en 2018 Nederlands kampioen bij de junioren reed nu een ‘bijna’ thuiswedstrijd. De student International Business is geboren en getogen op de Radstake waar de wedstrijd werd verreden, maar heeft zijn paarden tegenwoordig enkele kilometers verderop staan bij Merel Blom. “Ik doe alles rondom de paarden met Merel samen. Mijn kampioenspaard Vesuve d’ Aveyron heb ik ook via Merel gekregen. Tegenwoordig train ik altijd bij haar, maar zij leert me meer. Ook op het mentale vlak helpt ze mij enorm. Voor nu ben ik hier super blij mee, maar ik wil vooral verder komen en een betere ruiter worden. Natuurlijk heeft de corona periode heel veel vervelende gevolgen, maar voor mijn rijden was het niet zo erg, Het heeft mij de tijd gegeven echt weer een stap te zetten in beter leren paardrijden. Als je ook veel wedstrijden hebt, moet je daar altijd je schema’s op aanpassen, nu was er ook tijd om dingen verder uit te werken. Of ik echt verder wil in de paarden weet ik nog niet. Eerst mijn studie en dan kijk ik wel hoe het loopt. Ik heb voor nu twee hele fijne paarden en hoop volgend jaar ook een keer vierster te kunnen rijden.”

Junioren

Bij de Junioren moest Kristy Snepvangers nog genoegen nemen met een tweede plaats na de dressuur, maar een foutloos gereden cross bracht haar naar de kop van het klassement. In het springen maakte de amazone het met Gaelic Las keurig af en won onbedreigd goud. Ze was met een derde plaats ook de beste Nederlandse in de internationale CCI2*-L wedstrijd. Zilver ging naar Britt van Rijsewijk met Aligarkh en brons gaat naar Splinter Bergsma met Vigo Key SR Z.

Machine

Junioren kampioen Kristy Snepvangers is pas 16-jaar en kan dus voorlopig nog bij de junioren blijven rijden. Het goud van dit weekend was haar eerste medaille op een NK, ze vertelt enthousiast. “Het ging echt super goed hier. Ik heb al een paar keer internationaal goed mee kunnen doen, maar dat het dan hier op een NK ook zo lukt dat is wel echt heel bijzonder. Mijn paard Ted (officieel Gaelic Lad) is nu in zo een goede conditie, dat hij ook echt een titel verdient. Vooraf had ik het niet verwacht, maar er wel heel erg op gehoopt ook omdat ik wist dat mijn paard zo fit was. Ik ben zo trots op mijn paard, hij pakte in de cross echt als een machine aan en liet het voor mij makkelijk voelen. Heel bijzonder. Ik heb hem nu twee jaar en dit jaar zijn we echt naar elkaar toegegroeid en gaat het wedstrijd na wedstrijd beter.”

Copain prijs

Naast de traditionele prijzen die horen bij een kampioenschap, kregen de kampioenen ook de Copain prijs uitgereikt. Een prijs met een lange traditie die ontstond op initiatief van Charles Henri Labouchere. Deze paardenman is al meer dan vijftig jaar niet meer in leven, maar zijn initiatief – de Copain Prijs voor de beste allround ruiter – is nog springlevend. Mevrouw Wendeline Zoomers, voorzitter van de Stichting Labouchere Copain Prijs, zet zich daar vol overgave voor in. Sinds 2016 wordt de beschikbaar gesteld aan de winnaars van het NK Young Riders en Junioren.

De kampioenen krijgen een mooie wisseltrofee waarin hun naam gegraveerd zal worden. Daarnaast krijgen alle Young Riders en Junioren met een podiumplaats op het NK namens genoemde stichting een training aangeboden door een toptrainer.

Internationaal

De Nederlandse jeugd deed het goed in de internationale rubrieken waarover hun kampioenschap werd verreden. Ook in de CCI3*-S was er Nederlands succes. Laura Hoogeveen won deze wedstrijd met Wicro Quibus N.O.P. met minimale voorsprong op Tim Lips die Eclips aan de start bracht.

In de CCI2*-S was Tim Lips met G-Ladymeyer de beste Nederlander op de derde plaats.

Pony’s

Voor de ponyruiters stond er een internationale CCI1* wedstrijd op het programma. A-kaderlid Kato de Smidt uit het Zeeuwse Eede won de wedstrijd op Orchid’s Tigersun. Tijn de Blaauw werd tweede met Orchid’s Megan. Hij verspeelde zijn eerste positie na de dressuur door een afgeworpen balk in het springparcours.

Bron: Persbericht

Reacties