Veilig vallen: Hoe doe je dat?

Veilig vallen: Hoe doe je dat?

0 2906
buitenrit
Buitenrit © DigiShots

Meestal duurt het een seconde of twee. Het moment tussen het besef dat je van je paard gaat vallen en daadwerkelijk de grond raakt. Op dat moment kan je simpelweg niks meer doen toch? Danny Warrington is oprichter van Landsafe Equestrian, heeft zich verdiept in veilig vallen en denkt hier anders over.

Een van Warrington’s belangrijkste punten was dat het lichaam van de ruiter vaak terechtkomt waar de ruiter naartoe kijkt. Hoewel veel ruiters hebben gehoord dat ze moeten “plooien en rollen”, probeert Warrington het denken van de rijder te herprogrammeren tijdens het vallen.

Exit strategie

Het eerste dat veel ruiters doen als ze zich realiseren dat ze zullen vallen, is alles doen wat in hun macht ligt om op het paard te blijven. Hoewel dit misschien het eerste instinct is, is het niet altijd de beste beslissing, zei Warrington. Je kan het beste een ‘exit strategie’ hebben.

Bij het vallen betekent dit dat de ruiters hun arm moeten gebruiken om de meeste impact op de landing te absorberen. Het is belangrijk dat je niet je hand uitsteekt, die kun je breken. Maar het langste deel van de arm, tussen je elleboog en de zijkant van de hand. Daarna moet de ruiter wel met zijn handen van het paard wegrollen.

Rond

Het is ook belangrijk, merkte Warrington op, om de rug rond te draaien en de nek te redden tijdens het vallen. Wanneer je de kin op de borst legt, wordt de rug automatisch rondgedraaid, waardoor de kans op nekletsel kleiner wordt.

Dus tijdens een val: armen naar buiten, benen en kin weggestopt, ogen die uit de cirkel van rotatie kijken (weg van het paard), en wegrollen. Eén ding zou een rijder nooit moeten doen, zei Warrington. Laat het paard altijd los. “Iemand zal hem vangen, laat hem gaan!”

Combinatie

Tot slot het belangrijkste. De ruiter en het paard moeten een goede combinatie zijn. Zo moeten ze een passend niveau hebben. Dat is zelfs nog belangrijker voor de veiligheid dan leren vallen.

Bron: The Horse / Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties