Veertien merries ster op Limburgse thuiskeuring

Veertien merries ster op Limburgse thuiskeuring

EPTM-test
Pedro Trommelen en Henk Dirksen © DigiShots

Tijdens de thuiskeuring in Limburg konden inspecteurs Arnold Kootstra en Petro Trommelen acht spring- en tien dressuurmerries opnemen in het stamboek. Veertien merries behaalden bovendien de minimale score van 70 punten voor het sterpredicaat.

De oudere dressuurmerries Donna (v Don Gigolo) en Donnacetta (v Sandro Hit) hebben beide gepresteerd op Lichte Tour-niveau. Wanneer zij aan de aanvullende eisen voor buitenlands geregistreerde merries voldoen, zijn ze direct ster.

Goed bewaard

“Aan de 1.82m metende merrie Donna konden we 75 punten geven voor het exterieur”, vertelt Petro Trommelen. “Zij is een langgelijnd bloedpaard met hard fundament en veel uitstraling. De 19-jarige Donnacetta was vooraf niet aangemeld voor de thuiskeuring maar haar beide Negro-dochters konden we met 75 punten voor exterieur opnemen in het stamboek en toen bleek dat ze de moeder ook nog hadden staan bij De IJzeren Man. Ze heeft zich nog goed bewaard en heeft zich bewezen in de sport.”

Die beide dochters zijn de zesjarige Imagine en de één jaar jongere Just Me. “Imagine is geklasseerd in het Z2 en kon daardoor ook direct ster verklaard worden. Dit is een hoogbenige merrie met goede bovenlijn en lange croupe. Haar jongere zus is wat meer langgelijnd, heeft een lange croupe en hard, correct fundament.”

Springmerries

Verderop in Weert konden ook twee zussen in het stamboek worden opgenomen. De vijfjarige Justitia Especiale (v Bubalu VDL) kreeg zelfs 80 punten voor exterieur. Haar één jaar oudere zus Inspired by Especiale (v Montender) is opgenomen met 75 punten. “Het zijn twee langgelijnde, goed ontwikkelde merries met een goede bovenlijn”, licht Arnold Kootstra toe. “De Bubalu VDL-dochter is heel correct gebouwd, met goed fundament en veel uitstraling.”

Beide merries zijn van fokker Jenneke Smit, die uit dezelfde moeder dit jaar de hengst Lieveling Especiale (v Jilbert van ’t Ruytershof) kreeg aangewezen.

Eerste stap

Met 75 punten zette de driejarige Connect-dochter Lucien ook een goede eerste stap richting het sterpredicaat. “Dit is een jeugdige, correct gebouwde merrie die goed in het rechthoeksmodel staan en veel uitstraling heeft. Ze is nog wat arm in de bespiering, en liet aan de hand een goede manier van bewegen zien. Zo konden we haar 80 punten voor de draf geven.”

Tot slot kreeg ook de driejarige Cape Coral RBF Z-dochter Lindores Abby 75 punten voor het exterieur. “Dit is een goed ontwikkelde, langgelijnde merrie met correct fundament en jeugduitstraling.”
Net als de andere merries kan zij later dit jaar op een reguliere stamboekkeuring worden aangeboden om met een minimale score van 75 punten voor het vrij springen direct ster te worden, of via de aanlegtesten of sport.

Bron: KWPN

Foto: Digishots

Reacties