Veelbelovende doorbraak in stamceltherapie bij paarden

Veelbelovende doorbraak in stamceltherapie bij paarden

Stamceltherapie

Aan de universiteit van Georgia in de VS heeft een team onderzoekers een nieuw serum ontwikkeld (platelet lysate) dat het immuunsysteem na een behandeling met stamceltherapie veel minder aanzet om de stamcellen aan te vallen.

Opgelopen schade aan weefsel door een ongeval, verwonding of overbelasting bij een paard wordt van oudsher behandeld met ontstekingsremmers. Deze behandeling is echter meer gericht op de gevolgen dan op het probleem zelf.

De laatste tien jaar wordt daarom steeds vaker stamceltherapie gebruikt.

Specifiek soort stamcellen

Het injecteren van stamcellen afkomstig van de patiënt zelf stimuleert het herstellend vermogen van weefsel waardoor het probleem bij de basis wordt aangepakt.

Wanneer stamcellen nog geen specifieke functie hebben, kunnen ze onder de juiste omstandigheden omvormen naar een specifiek soort cel zoals darmcellen, levercellen, spiercellen, kraakbeencellen, botcellen of peesweefselcellen.

Niet altijd goede resultaten

Vanwege het zeer complexe immuunsysteem van paarden leidt stamcel-therapie echter niet altijd tot goede resultaten. Soms triggert het (fetal bovine)serum waarin de stamcellen zijn verwerkt het immuunsysteem om de stamcellen te doden.

Het serum dat nu ontwikkeld is, moet daar een einde aan maken. De onderzoekers stellen: ‘stamceltherapie wordt succesvoller in het behandelen van levensbedreigende letsel bij paarden en kan in de toekomst waarschijnlijk ook worden toegepast bij honden en katten’.

Bron: Horsetalk 

Afbeelding: Remco Veurink

Reacties