Veelbelovend nieuw vaccin tegen West-Nijl Virus

Veelbelovend nieuw vaccin tegen West-Nijl Virus

0 158
paardenziekte
foto: Remco Veurink

Onderzoekers in China melden een veelbelovend nieuw vaccin tegen het West-Nijl Virus te hebben ontdekt. De ziekte die een sterke immuunrespons bij onder andere mensen en paarden activeert verspreid zich op grote schaal in Afrika, Azië, Noord Amerika en ook Europa.

Het eerste geval van de West-Nijl koorts werd gemeld in Oeganda in 1937. Het virus wordt verspreid door de Culex muggen. Paarden en mensen kunnen het virus oplopen als ze geprikt worden door zo’n mug, maar ook vogels zijn een grote besmettingsbron. Vogels hebben na besmetting zo veel virusdeeltjes in het bloed dat als zij geprikt worden door een andere mug deze weer andere dieren met het virus kan besmetten. Vogels zijn dus een soort gastheer van het virus. Paarden en mensen zijn de eindgastheren en worden enkel ziek, maar kunnen het virus niet verder overbrengen.

Een paard met het West Nijl virus kan koorts krijgen, sloom ogen en niet willen eten of lichte koliek hebben. Soms treden ook neurologische symptomen op zoals spiertrillingen, ataxie en gedragsverandering waarbij in het ergste geval het paard verlamd raakt en komt te overlijden of moet worde geëuthanaseerd. Bij mensen kan het virus een grieperig beeld opleveren met in enkele gevallen neurologische symptomen.

Onderzoekers Zhiyuan Wen and Zhigao Bu van de Chinese Academy van Agricultural Sciences zeggen een veelzijdig vaccin te hebben gevonden zowel voor mensen, paarden als pluimvee en andere vogels. De vaccinatie beloofd een aanzienlijke vermindering van de virale transmissie tussen dier op dier en dier op mens. Het vaccin is onder andere al getest op muizen, paarden, kippen, eenden en ganzen en lijkt tot nu toe een succes te zijn. De injectie is op meerdere manieren toe de dienen om een positief resultaat te verkrijgen, zowel injecties in de spier als toediening via mond en neus.

Bron: Hoefslag/Horsetalk

Reacties