VDL Stud bouwt innovatief voortplantingscentrum

VDL Stud bouwt innovatief voortplantingscentrum

VDL Stud
VDL Stud

VDL Stud, de hengstenhouderij van Wiepke van de Lageweg en zijn zonen, groeide in korte tijd uit tot een groot, internationaal bedrijf. Stoppen met groeien doen zij voorlopig niet, want het bedrijf wordt uitgebreid met een voortplantingscentrum, meldt Nieuwe Oogst.

Nimmerdor

Het Friese bedrijf wordt momenteel gerund door Wiepke en zijn zonen Wiebe-Yde, Sipko en Janko. De snelle groei van het bedrijf heeft de familie voornamelijk te danken aan één hengst: Nimmerdor (Farn x Koridon). ‘Twee jaar nadat we besloten om niet met onze melkkoeien verder te gaan, maar ons te focussen op de paarden, kwam Nimmerdor bij ons op stal. Hij was erg succesvol als dekhengst en daarna ging het snel,’ vertelt Wiepke van de Lageweg.

Jus de Pomme

In de jaren negentig kwam de volgende, belangrijke hengst bij VDL Stud: Jus de Pomme (Primo des Bruyeres x Garitchou). Hij won dubbel goud op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996. ‘Vlak na de spelen van 1996 overleed hij jammer genoeg, maar hij opende voor ons de deuren naar elk willekeurig land. Hij heeft er mede voor gezorgd dat we nu actief zijn in de handel en de export over de hele wereld.’

De catalogus van VDL Stud telt dit jaar niet minder dan 45 dekhengsten. Inmiddels heeft VDL Stud 5 locaties in Friesland. Die bieden plek aan hengsten, merries met veulens en jonge paarden in opfok, de africhtingsstal en in de sportstal. Ook beschikt VDL Stud over een paardenkliniek, groepsstallen, individuele stallen voor paarden van derden of quarantaine en een binnenbak. Ter uitbreiding wordt er gewerkt aan een voorplantingscentrum, waar een embryotransplantatiestation en laboratorium te vinden gaan zijn.

Voortplantingscentrum

‘Embryotransplantatie is niet nieuw, mensen wilden het eerst alleen niet. Maar nu wordt het steeds normaler. Wij passen het zelf ook al enkele jaren toe op ons dekstation. Het is een goede oplossing voor merries die actief in de sport lopen of wanneer je graag meer dan één nakomeling van een merrie per jaar wilt. Omdat de vraag naar embryotransplantatie steeds groter wordt, besloten we er een nieuw centrum voor te bouwen. We ontwerpen het centrum zo dat er embryo’s kunnen worden gespoeld en dat er in de toekomst ook ICSI en OPU kan worden gedaan,’ vertelt Van de Lageweg. De contouren staan en in de loopstallen staan al wat paarden. Het laboratorium en de ruimtes voor de embryotransplantaties zijn nog in opbouw.

OPU en ICSI

Bij Ovum Pick-Up (OPU) word teen eicel van een merrie gewonnen. Daarna wordt deze door middel van intracytoplasmatische sperma-injecties (ICSI) bevrucht. Het embryo dat hieruit ontstaat kan vervolgens worden teruggeplaatst in een draagmerrie. De meningen over deze technieken zijn nog verdeeld. ‘Maar als het zover is, zijn wij er klaar voor,’ vertelt Wiepke.

 

Bron: Nieuwe Oogst

Foto: Digishots

Reacties