VDL in ’t gelijk gesteld in zaak ‘rodeo-achtige’ reservekampioen

VDL in ’t gelijk gesteld in zaak ‘rodeo-achtige’ reservekampioen

0 14091
VDL
Wiebe Yde van de Lageweg © DigiShots

In september 2015 verkoopt VDL Stud de reservekampioen van de hengstenkeuring van Mecklenburg-Vorpommern. De nieuwe eigenaresse heeft grootse plannen met de Fürst Wilhelm-zoon, maar ziet de driejarige hengst na aankoop flink bokken onder haar eigen trainer. Hij is dus ongeschikt als dressuurpaard, oordeelt ze en eist haar geld terug. 

Maar de rechter oordeelde vorige week dat de koopster onvoldoende heeft weten te onderbouwen dat de hengst gedragsproblemen heeft en wijst daarom haar vordering van ruim 50.000,- euro af.

Hoge ambities

Een carrière als dressuurpaard op hoog niveau en eventueel als dekhengst, dat had de koopster voor ogen toen ze in het najaar van 2015 viel voor de driejarige zwarte zoon van Fürst Wilhelm uit een moeder van Sir Sinclair I.

In het najaar van 2014 was de hengst al uitgeroepen tot reservekampioen van de hengstenkeuring in Mecklenburg-Vorpommern en op de KWPN-hengstenkeuring was hij tot in de tweede bezichtiging doorgedrongen.

De koopster is voornemens de hengst op een later tijdstip nogmaals bij het KWPN aan te bieden, maar wil hem eerst zelf opleiden in de dressuursport.

‘Rodeo-achtig’ bokken

Maar wanneer de hengst door een zadelmakmaker wordt gereden begint hij tot schrik van de vrouw ineens ‘rodeo-achtig’ te bokken en wanneer ook een kennis van haar beaamt dat het paard niet te rijden is beklaagt de koopster zich bij de VDL stud.

Familie van de Lageweg is het er alles om te doen om de klant tevreden te stellen en biedt aan de hengst een maand op kosten van VDL bij een ruiter in training te zetten. Er volgen nog twee maanden training, waarvan de kosten door VDL en de koopster gedeeld worden.

Hoewel de hengst zich goed laat rijden stapt de koopster er niet meer op en in mei 2016 ontbindt zij per brief de koop van het paard en eist zij van VDL haar aankoopbedrag terug.

Schikking afgewezen

Dit gaat VDL te ver en uiteindelijk troffen beide partijen zich voor de rechter in Leeuwarden. In de rechtbank stelde VDL in de persoon van Wiebe Yde van de Lageweg nog een schikking voor; het paard zou door de hengstenhouder worden teruggenomen, uiteraard wel voor een lager bedrag dan de aankoopsom.

Maar daar wilde de koopster niets van horen en ze liet de zaak over aan het oordeel van de rechter. Die besliste uiteindelijk dat de onderbouwing van de vrouw dat de hengst gedragsproblemen had onvoldoende was. Uiteindelijk had ze maar één persoon –een toeschouwer– die verklaarde dat de hengst ongeschikt was.

Alle andere verklaringen van betrokken ruiters en begeleiders spreken van een jonge maar bereidwillige hengst.

‘Overschat je eigen kunnen niet’

Mr Aukje Kroondijk, die de belangen van VDL behartigt, is uiteraard tevreden over de uitspraak, maar plaatst wel een kanttekening. ‘Als koper moet je op zoek gaan naar een paard dat past bij jouw eigen capaciteiten.’

Of de koopster nog in hoger beroep tegen de uitspraak gaat kon haar raadsvrouw Mr Femke de Reus nog niet melden.

Reacties