Vandaag is het International Helmet Awareness Day

Vandaag is het International Helmet Awareness Day

Voor velen is het een gewoonte om een cap op te zetten voordat ze op het paard stappen. Maar, waarom doen we dat ook alweer? En hoe vaak moet je jouw cap eigenlijk vervangen?

Vandaag, op de 10e International Helmet Awareness Day, staan we stil bij waarom het zo belangrijk is áltijd met een cap te rijden en deze goed te onderhouden.

Ontstaan

In 2010 organiseerde de Amerikaanse Brit Lyndsey White de eerste International Helmet Awareness Day. Nu, tien jaar later, helpen bijna 20 fabrikanten van paardencaps in 26 landen mee om ruiters bewust te maken van het belang van hun cap.

“We willen ruiters zo veel mogelijk herinneren aan het feit dat de materialen waar caps van gemaakt zijn een keer op raken. Ook moeten mensen hun cap écht vervangen als ze er mee zijn gevallen en hij een klap heeft gehad. De schade is soms niet zichtbaar met het blote oog”, vertelde Lyndsey aan H&H. “Hoewel fabrikanten vooral kortingen geven op deze dag, is veiligheid altijd al het belangrijkste doel van de campagne.”

Olympische ruiters

Lyndsey begon Riders 4 Helmets, de campagne achter International Helmet Awareness Day, nadat de Amerikaanse Olympische amazone Courtney King-Dye vier weken in coma lag. De amazone raakte gewond tijdens een training. Het paard wat ze reed struikelde en viel. King-Dye droeg geen cap op het moment dat ze viel. “Terwijl Courtney nog in het ziekenhuis lag vroeg ik meerdere Olympische ruiters al naar het belang van capgebruik. Ook benaderde ik fabrikanten. Samen kwamen we tot het idee om een evenement als deze op te zetten.”

Na iedere val

Danielle Santos, Director of Marketing & Sales bij fabrikant Charles Owen, steunde de campagne al vanaf het begin. Zij richtte zich vooral op het benoemen van het belang van je cap regelmatig vervangen. “Ruiters moeten hun cap na iedere val vervangen, niet alleen na een hele nare val. Vaak hebben mensen ook niet door dat ze hun hoofd hebben gestoten. Er is echter een grote kans dat het hoofd wél de grond heeft geraakt, waarschijnlijk bij een tweede klap”, zei ze. “Tenzij je er zeker van bent dat je hoofd de grond niet geraakt heeft, als je bijvoorbeeld op je voeten landde, vervang je jouw cap.”

Regelmatig vervangen

Ook als je niet gevallen bent met de cap, raadt Charles Owen’s Roy Burek aan je cap om de vijf jaar te vervangen. Riders 4 Helmets is het eens met deze richtlijn. De meeste moderne caps zijn namelijk gemaakt van polystyreen, dat na verloop van tijd degradeert. “Jouw zweet, en dat je de cap soms laat vallen, vermindert de veiligheid van je cap,” zei Burek eerder. “Ik zou zeggen dat een cap ongeveer 2.000 uren in het zadel meegaat. Een cap die veel gebruikt wordt is dus sneller versleten dan een die maar een uur per week wordt gebruikt.”

Zie ook: Amazone wijst op het belang van een cap: “Hij viel om terwijl ik er nog opzat.”

Bron: Horse & Hound

Foto: Shutterstock

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 120)

Reacties