Vader en zoon Sander en Erik Daniëls gehuldigd als Tuigpaardfokker van het...

Vader en zoon Sander en Erik Daniëls gehuldigd als Tuigpaardfokker van het jaar 2020

0 101
tuigpaard
Foto: Remco Veurink

Vorig jaar kon de titel Fokker van het Jaar niet worden uitgereikt vanwege het niet doorgaan van de Nationale Tuigpaardendag. Zaterdag was het moment om een fokker vanwege zijn of haar fokkerssuccessen in het zonnetje te zetten. In dit geval werden er twee fokkers gehuldigd; Sander en Erik Daniëls. Tezamen hebben ze zo’n 125 tuigpaarden gefokt.

Gezamenlijke titel

Er was een breed draagvlak voor deze toekenning, zo vermeldt het protocol, hun nominatie was zelfs al eerder aan de orde geweest. Maar vandaag kwam het er dan van en werden Sander Daniëls en zijn zoon Erik uit Wageningen gehuldigd als Fokkers van het Jaar. Deze gezamenlijke titel benadrukt dat Sander en zijn zoon Erik de tuigpaardfokkerij samen doen, ook al hebben ze ieder wel hun eigen paarden. De commissie ziet het ook als een motivatie voor jongere fokkers. Hun talrijke keuringssuccessen op zowel regionaal als nationaal niveau liggen ten grondslag aan deze titel. Vijfmaal fokten ze een product dat nationaal kampioen werd. Waarbij het driemaal om een veulen ging, éénmaal om een tweejarige en éénmaal om een driejarige. Vijf fokproducten behaalden meer dan 40 winstpunten in de sport en drie worden er in de internationale mensport gestart. Ze fokken grotendeels met de bekende Ereda-stam waaruit Sander in 1987 van de familie Korevaar zijn eerste merrie kocht.

Twee goedgekeurde hengsten

In het verleden fokten Sander en Erik ook al de hengst Hilbert (v. Proloog) uit deze stam en in 2000 werd de door hen gefokte hengst Pronkjuweel (v. Jonker), eveneens uit deze stam, goedgekeurd. Deze vandaag toegekende prijs is een oeuvre prijs waarbij het nationaal veulenkampioenschap van het veulen Oreda (v. Atleet) in 2019 deze titel een actueel tintje geeft.

Bron: KWPN

Reacties