Update mondkapjesplicht in de paardensport

Update mondkapjesplicht in de paardensport

0 7098
dressuur algemeen subtop

De mondkapjesplicht is gisteren, dinsdag 1 december, in Nederland ingegaan. Voor een groot deel van de paardensport geldt deze mondkapjesplicht omdat de locatie waar de paardensport beoefend wordt aangemerkt is als sportaccommodatie.

Publieke binnenruimte

Sportaccommodaties zijn door de overheid aangemerkt als ‘publieke binnenruimte’, waar een mondkapje voor én na de sport verplicht is. Zie hiervoor de website van Rijksoverheid en de website van NOC*NSF.

Besloten karakter

Het is mogelijk dat bepaalde paardensportaccommodaties niet als publieke binnenruimte aangemerkt worden, maar als privaat of besloten. Neem hiervoor contact op met de lokale autoriteiten. De feitelijke omstandigheden zijn bepalend voor de vraag of een plaats voor publiek toegankelijk is of dat er sprake is van een besloten karakter. Bepalend is hoe de betreffende plaats in werkelijkheid overwegend wordt geëxploiteerd. Bij twijfel is het verstandig om als accommodatiehouder na te gaan of op uw accommodatie een mondkapjesplicht geldt. Er kunnen hierdoor verschillen per type bedrijf en gemeente ontstaan.

Vanaf 13 jaar en ouder

De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in publieke binnenruimtes. Deze verplichting geldt in eerste instantie voor drie maanden. Zodra er geen medische noodzaak meer is wordt deze bepaling ingetrokken door de overheid. FNRS en KNHS beantwoorden veelgestelde vragen over de mondkapjesplicht aan de hand van de informatie die wij op dit moment (30 november 17.00 uur) beschikbaar hebben.

Het antwoordt op de meest gestelde vragen lees je hier.

Bron: KNHS

 

Reacties