Universiteit Utrecht en GD starten onderzoek naar oorzaak benauwdheid en sterfte opfokpaarden

Universiteit Utrecht en GD starten onderzoek naar oorzaak benauwdheid en sterfte opfokpaarden

0 735
hooi ruwvoer
© DigiShots

De laatste jaren is er in Nederland en in het buitenland op verschillende bedrijven zogenaamde “groepsgewijze keelverlamming” geconstateerd. De symptomen komen veelal voor bij in groepen gehouden opfokpaarden, zowel bij hengsten als merries.

Kenmerken

Het ziektebeeld wordt gekenmerkt door acute aanvallen van ernstige benauwdheid, snurken en schuim uit de mond. Ook kan er bloed uit de neus en/of mond komen, wat met name zichtbaar is bij inspanning.

Onmiddellijke toediening van 0,06 mg/kg dexamethason lijkt in sommige gevallen te helpen. Een aantal paarden sterven acuut. 

Scopie van de keel toont binnen één groep meestal verschillende gradaties van één- of beiderzijdse verlamming van de stembanden aan. Daarnaast komen complete keelverlammingen ook voor. Voornamelijk bij dieren die geen acute symptomen vertonen constateert men stembandafwijkingen.

GD Deventer en faculteit Diergeneeskunde

De GD Deventer en faculteit Diergeneeskunde richtten een werkgroep op die dit ziektebeeld onderzoekt. Het doel is om de oorzaak te identificeren zodat er advies kan worden opgesteld met betrekking tot het management, behandeling en preventie van de aandoening. Daarvoor is nu allereerst bekendheid van de problematiek en verder onderzoek noodzakelijk.

De werkgroep heeft onder andere een gedetailleerde vragenlijst en een uitgebreid sectieprotocol opgesteld. In september publiceert men een artikel in Dier en Arts met meer achtergrondinformatie en beschrijving van enkele recente casussen binnen en buiten Nederland.

Richting de paardenhouders zullen er binnenkort berichten volgen om meer bekendheid te geven aan het probleem.

Contact

Heb jij meer informatie of verdenk je paarden van deze onbekende ziekte? Kijk dan hier hoe je een bijdrage kan leveren aan dit onderzoek.

 

Bron: Universiteit Utrecht

Foto: Digishots

Reacties