Uitleg: Hoe word je Europees kampioen springen? (video)

Uitleg: Hoe word je Europees kampioen springen? (video)

Het is een ingewikkelde route die de springruiters moeten afleggen om Europees kampioen te worden. Hoefslag probeert het je uit te leggen.

Woensdag: jachtparcours
Op de eerste dag van het springen komen de landenteams in actie op een jachtparcours. De tijd die een combinatie neerzet, is direct de score. Rijd je het parcours bijvoorbeeld in 93 seconden, dan is dat je score. Spring je er een balk af, krijg je er 4 seconden bij: je score is dan 97 punten.

Degene met de beste (lees: laagste) score aan het einde van de dag krijgt 0 strafpunten. Alle andere combinaties krijgen voor ieder scorepunt een half strafpunt aan de broek. Voorbeeld: winnaar Peter Fredricson had een score van 75,70 en Nederlander Jur Vrieling had een score van 83,01 in het jachtparcours. Dus neemt Vrieling dus 3,66 strafpunten mee naar donderdag.

Score Nederland
De slechtste score van een landenteam wordt weggestreept. Nederland komt dus na het jachtparcours op 14,53 strafpunten: Smolders (4,52), Houtzager (6,35) en Vrieling (3,66). Daarmee staat Nederland 12de, achter koploper Zwitserland (5,15 punten totaal).

Donderdag: eerste manche
Met 14,53 strafpunten begint Nederland donderdag aan de eerste manche. Dit principe is eigenlijk vrij simpel. Een foutloze rit binnen de tijd betekent 0 strafpunten, iedere balk is 4 strafpunten. De beste 3 resultaten per land tellen weer mee en worden opgeteld bij de score van de woensdag. Voor Nederland dus bovenop die 14,53 strafpunten.

Vrijdag: tweede manche
Alleen de beste 10 landen (en beste 10 individuele ruiters) mogen meedoen aan de twee manche. Hier geldt weer hetzelfde principe als op donderdag. De uiteindelijke totaalscore bepaalt de Europese kampioen bij de teams!

Zondag: individueel
De beste 25 combinaties na de vrijdag mogen naar de individuele finale op zondag. Na de eerste manche blijven de beste 12 over voor de 2de manche. Als er dan nog geen beslissing is gevallen, komt er een barrage om de Europese titel individueel.

Door: Robert Hüsken/Hoefslag

Reacties