Eerste ICSI-veulen van Sisther de Jeu geboren: “Ze is groot en heeft...

Eerste ICSI-veulen van Sisther de Jeu geboren: “Ze is groot en heeft heel lange benen”

Sisther de Jeu

Sisther de Jeu ging in 2013, na een succesvolle carrière onder Edward Gal, met pensioen. In 2014 kreeg de Gribaldi-dochter haar eerste 5 ET-veulens. Dit jaar is het twintigste veulen van de merrie op de wereld  gezet. En wat voor een! De geboorte van het veulen is dubbel zo bijzonder, omdat de vader van de kleine merrie de al dertien jaar geleden overleden hengst, Contango is. Dit is tevens het eerste en het laatste veulen dat dit jaar van de hengst geboren wordt.

Rietje van Contango

Vorig jaar besloot Emmy De Jeu eigenlijk om Sisther niet meer te gebruiken voor de fokkerij. “Ik dacht: ik heb al 19 ET-veulens van Sisther. Het is genoeg zo,” aldus De Jeu. “Maar ik heb jaren geleden een rietje van Contango van de Dalhoeve kunnen kopen en die heb ik twee jaar geleden gebruikt om er ICSI mee te doen. Hier zijn twee embryo’s uit voortgekomen en ik had nog een derde van Evolution. Twee van de drie zijn vorig jaar geplaatst en ik hoop volgend jaar het laatste embryo te kunnen plaatsen. En dan is het goed zo.”

Revolution

Het eerste geboren veulen uit deze drie embryo’s is dus Pzazz Sisther de Jeu. Het veulen van Sisther x Revolution wordt later dit jaar verwacht. “Dat dit het eerste veulen is maakt het bijzonder, maar dat ze van Contango -een van mijn favoriete hengsten- en Sisther is maakt het heel speciaal.”

Pzazz Sisther de Jeu

Het veulen staat bij Esther Hovenga op de boerderij en maakt het goed.
“Ze is heel groot met hele lange benen,” zegt De Jeu. “We kunnen momenteel niet langs, maar gelukkig hebben ze een mooie camera zodat ik toch zo nu en dan toch even kan kijken. Het ziet er in ieder geval allemaal goed uit en ik ben echt hartstikke blij en dankbaar daarvoor.”

Pensioen

‘Mama Sisther staat bij De Jeu op stal te genieten van haar welverdiende pensioen. “Lekker ’s ochtends in de molen en de in paddock en zomers natuurlijk weer op het land. Ze ziet er super uit en is nog altijd een hele sterke, krachtige merrie. De bazin van de stal en ze blijft bij ons.”

LaReyna en Le Niro

Bij De Jeu op stal zijn ook wat kinderen van Sisther onder het zadel. Onder meer de 4-jarige LaReyna de Jeu (v. Governor) en Leo Niro (v. De Niro). “Leoniro is als embryo verkocht naar Amerika, maar staat hier nu toch weer op stal om te rijden.”

Pittige karakter

Volgens De Jeu drukt moeder Sisther een duidelijke stempel op haar nakomelingen. “Ze hebben hetzelfde mooie hoofd en lange halzen. Ze moeten wat ouder zijn, maar laten dan zeker hun kwaliteiten zien. Ze hebben ook het niet altijd makkelijke karakter van hun moeder, maar dat maakt ze juist speciaal. En als ze het eenmaal doorhebben, dan doen ze het ook écht voor je.”

 

Tekst: Denise Meijer

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Remco Veurink

Reacties