Twee merries aangewezen voor Nationaal Kampioenschap in Bronneger

Twee merries aangewezen voor Nationaal Kampioenschap in Bronneger

NK-merrie Maranello is een dochter van Glock's Toto Jr © DigiShots

De eerste stamboekkeuring in Bronneger zit erop. Begonnen werd met de springpaarden, gevolgd door de eerste groep dressuurpaarden. Bij het springen was er sprake van een hele goede middengroep met veel ster- en voorlopig keurmerries. Bij de dressuur verdienden twee merries een ticket voor het NK driejarigen.

Toto Jr-dochter met power

GLOCK’s Toto Jr-dochter Maranello (mv.Houston) van fokkers N. Bekendam uit Oosterbeek en R. & I. Veninga V.O.F. uit Stuifzand, was er daarvan één. Johan Hamminga en Floor Dröge beoordeelden vandaag alle merries en waren lyrisch over haar. Hamminga: “Echt een opvallend dressuurmodel, met power in de kont! In beweging laat zij ook duidelijk zien over veel zelfhouding te beschikken met vanaf de eerste pas buiging in de gewrichten.” De merrie kreeg dan ook 80 punten voor exterieur en 85 punten voor beweging.

Tweede NK-merrie

De andere merrie die we later dit jaar terug gaan zien op het Nederlands kampioenschap is Madorijke (v.Hennessy x Rousseau) van fokker mevrouw R.W. Bennink uit Roden. “Een merrie met veel ras en heel veel uitstraling, een bloed model met daarbij veel kap en een hals die er goed op staat. Het is ook een groot en ruim paard met heel veel inhoud, koffer en achterkant. Ook in beweging beschikt zij over heel veel souplesse en balans met veel buiging in de gewrichten.” Ook deze merrie noteerde 80 punten voor exterieur en 85 punten voor de beweging.

75/80

Governor-dochter Mayra-Sarina (mv.Flemmingh) en van mede-fokker J. Zeewuster uit Sleen. Noteerde 75 punten voor exterieur en 80 punten voor beweging met daarbij 85 punten voor haar houding. “Ook dit is een merrie met veel uitstraling, een langgelijnd, hoogbenig paard. In draf en galop bewoog zij met veel overtuiging.” Hetzelfde aantal punten kreeg ook Mira B (v.Indian Rock x Rousseau) van fokker H. Bekman uit Erica. “Een merrie die goed in het dressuurmodel staat. Ze zou over iets meer ontwikkeling en formaat mogen beschikken. In draf en galop bewoog zij met veel buiging in de gewrichten met een goede balans. Dit lijkt een heel bruikbaar sportpaard voor de toekomst.” Voor haar draf noteerde de merrie 85 punten.

Ook 75/80 voor Mupalocia

Desperado-dochter Mupalocia (mv.Ferro) van fokker L.W. Boelens en mede-geregistreerde L.N.M. Tel uit Een kreeg ook 75/80 punten. “Een fijne merrie met een iets gesloten model die net een fractie meer rek zou mogen hebben. Ze heeft sterke verbindingen en een goed opwaarts staande hals. In beweging beschikt zij vooral in draf en galop over zeer veel buiging in de gewrichten en balans met een zeer goede beentechniek.”

ZZ-Licht-merrie

Bij de oudere sportmerries behaalde de ZZ-Licht-geklasseerde Hayley 80 punten voor haar exterieur. Deze dochter van Amazing Star heeft als moeder de merrie Aphrodite (v.United). “Een grootramige en langgelijnde merrie die goed in het dressuurtype staat en die over ras beschikt. Ze laat goede reflexen in de beweging zien, met veel tritt in de benen met daarbij veel schakelvermogen en een goede balans. Een opvallende merrie.”

Goede middengroep

De beoordeling van de springpaarden werd gedaan door Cor Loeffen en Marcel Beukers. Ondanks dat er geen merries werden aangewezen voor het kampioenschap was Cor Loeffen postitief na afloop. “We hadden een heel klein ondereind en een hele goede middengroep. Er waren dan wel geen echte uitschieters maar we hebben veel merries ster en voorlopig keur kunnen maken.”

Meest compleet

Het meeste complete paard van de dag was de zesjarige Jaliste J.E. (v.Dakar VDL x Goodwill) van fokker J. Jonkers uit Hijken. “Deze merrie komt uit het stammetje van de hengst Justice en verschillende andere goede sportpaarden. Zij was vandaag het meest complete paard.” Dat bleek want zij noteerde met 80 punten voor exterieur en 85 punten voor het springen de hoogste score van de dag. “Een merrie die ruim voldoende is ontwikkeld met een goede merrieopdruk en een sterke bovenlijn. In galop heeft zij een goede balans en changeerde zij makkelijk. Tijdens het springen laat zij zien over veel overzicht te beschikken, een goede achterhandtechniek en veel reflexen.”

75/80

Twee paarden kregen vandaag 80 punten voor het springen en 75 voor exterieur: Mariona (v.Grand Slam VDL x Campbell VDL) van fokker J.A. Bannink uit Dalerveen en Maigrade 2 (v.Heathrow x Warrant) van fokker J. Braams-Hoving uit Annen. “De Grand Slam is een jeugdige merrie die iets meer ontwikkeling zou mogen hebben. Ze springt goed vanuit de schoft met een goed lichaamsgebruik en daarbij kan zij goed doorschakelen naar voren.” Over de Heathrow-dochter zei Loeffen: “Dit is een royaal ontwikkelde merrie, met veel maat en formaat. Ze begon wat terughoudend maar bouwde goed op. Zij lijkt daarbij voorzichtig en toont veel macht op de sprong.”

80 exterieur

Met 80 punten voor exterieur ging tienjarige Fivarda (v.Vingino x Utrillo van de Heffinck) van M. Cath uit de Wijk naar huis. “Een merrie met een goede merrieopdruk, een heel aansprekend front en een sterke bovenlijn. Bij het springen toonde zij veel energie, een gretige merrie met daarbij goede reflexen.” Zij kreeg voor haar reflexen 80 punten en voor het springen 75 punten in totaal. De laatste merrie met 80 punten voor exterieur was de Z+17 sportmerrie Gin-Tonic. Deze dochter van Eldorado van de Zeshoek komt uit de merrie Merel (v.Caruso). H.J. Timmermans uit Buinen fokte Gin-Tonic, zij is in eigendom van M. Timmermans uit Deurze. “Een langgelijnde merrie met veel merrieopdruk. Ze heeft een goede schoft/schouder en goede bovenlijn. In draf draafde zij met veel techniek.”

Bron: KWPN

Reacties