Twee konikpaarden afgemaakt na bijtincident

Twee konikpaarden afgemaakt na bijtincident

0 2868

Twee agressieve konikpaarden die in het Limburgse natuurgebied Ingendael bij Houthem stonden, zijn woensdag afgemaakt. Vorige week werd er namelijk een wandelaar gebeten en dat incident was voor de natuurorganisatie de druppel. Het Limburgs Landschap kreeg al langer meldingen van de opdringerigheid van de twee paarden. 

Dagelijks aangehaald

Dat de paarden zo agressief werden, ligt volgens de stichting aan een vaste bezoeker van het natuurgebied. “Een man bezocht een tot meerdere keren per dag de paarden en haalde ze aan”, zegt Patrick Kloet van Het Limburgs Landschap. Het is verboden om contact te maken met de wilde paarden.

Vluchten

Door het menselijk contact zijn twee paarden van de achtkoppige kudde opdringerig geworden en dat resulteerde uiteindelijk in een bijtincident. “De wandelaar heeft moeten vluchten door prikkeldraad en heeft bijt en schaafwonden eraan overgehouden. Heel erg jammer.”

Andere opties

De paarden werden woensdag zo rustig mogelijk ingevangen en naar het slachthuis gebracht. “De enige andere optie was het verplaatsen naar een andere plek waar recreanten niet mogen komen, maar we hadden geen natuurterrein bij ons vrij. Naar andere plekken in Nederland hebben we door de snelheid en periode van het jaar niet gekeken.”

Maatregelen

Kloet zegt een vermoeden te hebben om wie het gaat. “We hebben op een nette manier verzocht dat als hij in onze gebieden is, hij zich wel aan de regels moet houden.” Een boete of zelfs een gebiedsontzegging is nog een verdere stap. “Maar dan moet er ook gehandhaafd worden met toezicht.”

Bron: 1Limburg

Foto: Remco Veurink

Reacties