Twaalf tuigpaardhengsten aangewezen voor verrichtingsonderzoek

Twaalf tuigpaardhengsten aangewezen voor verrichtingsonderzoek

0 106

Onder voorbehoud van PROK-goedkeuring heeft de hengstenkeuringscommissie in samenwerking met KWPN-inspecteur Viggon van Beest gisteren twaalf hengsten aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Drie hengsten daarvan zijn geprimeerd.

Zeer tevreden

Hengstenkeuringscommissievoorzitter Lammert Tel en Viggon van Beest spraken hun tevredenheid over hoe deze toch anders dan andere hengstenkeuring, die zonder publiek moest plaatsvinden, is verlopen maar waren ook zeer tevreden over de kwaliteiten van de de hengsten. In totaal werden er deze ochtend 34 hengsten buiten op de straat beoordeeld. Na de eerste presentatie binnen werden er 15 hengsten doorverwezen naar de tweede bezichtiging en werden er zeven ster verklaard. Bij de tweede selectie vielen er drie hengsten af waardoor er uiteindelijk twaalf hengsten een uitnodiging kregen voor het verrichtingsonderzoek.

Zeer erkentelijk

Lammert Tel: “Op een aanbod van 34 is dat een heel mooi getal. Wij zijn de inzenders ook zeer erkentelijk dat zij de hengsten zolang hebben willen ‘opbergen’ zoals ik dat dan maar even noem. In vergelijking met andere jaren is het een mooi aantal, niet eens zoveel afwijkend. En dat na zo’n jaar. We hebben hengsten kunnen selecteren uit goede bloedlijnen. De drie premiehengsten liepen er echt uit, met name de schimmel Idol liep keer op keer weer te showen met de schoft omhoog, hij was toch wel de topper van de dag. Maar ook de andere twee premiehengsten waren kwaliteitsvolle goed bewegende hengsten.”

Fokkerspremie

Viggon van Beest: “Ik ben ook blij dat we van jonge hengsten als Indiana, Icellie, Idol en Hertog Jan maar ook een hengst uit de eerste jaargang van Bocellies Matteo hebben kunnen aanwijzen. Ook met de Urgent zijn we blij, die kom je niet elke dag tegen. En zeker ook met de laagverwante driejarige Hackney-hengst met zo’n stokmaat. Het verwantschap varieert van 2,7 % tot 12,8% dus dat biedt ook mogelijkheden. En ook heel mooi is dat alle drie premiehengsten al PROK-gekeurd zijn, dan kan die 1000 euro fokkerspremie na het voldoen aan alle veterinaire eisen ook uitgedeeld worden.”

Aangewezen voor het verrichtingsonderzoek

Cat. nr. 701 Bocellies Matteo x A New Day G.S.M.

Cat. nr. 703  Cizandro x Plain’s Liberator

Cat. nr. 710  Hertog Jan x Atleet

Cat. nr. 713 Icellie x Eebert

Cat. nr. 714 Icellie x Vulcano geprimeerd

Cat. nr. 715 Icellie x Unieko

Cat..nr. 720 Idol x Patijn geprimeerd

Cat. nr. 723 Indiana x Fantijn geprimeerd

Cat. nr. 729 Maker’s Mark x Fabricius

Cat. nr. 732 Urgent x Waldemar

Cat. nr. 733 Renvyle the Real Deal x Plain’s Liberator

Cat. nr. 734 Eclipse Flasch Dance x Manno

Bron: KWPN

Reacties