Tumoren rond de ogen: welke vormen zijn er?

Tumoren rond de ogen: welke vormen zijn er?

oog, blindheid

Paarden krijgen zelden tumoren in het oog, maar tumoren rond de ogen komen vaker voor. Dat zegt paardenoncologe Anna Hollis aan Horsetalk. Hollis zegt dat de meest voorkomende vorm van abnormaal weefsel rond de ogen sarcoïden, melanomen en plaveiselcelcarcinoom zijn. Wanneer abnormale weefselgroei (of neoplasie) een massa vormt, wordt die gewoonlijk een tumor genoemd. Neoplasie kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Ook lymfomen en mastceltumoren kunnen voorkomen. 

Sarcoïden

Sarcoïden zijn de meest voorkomende vorm van huidkanker bij paarden, en kunnen verschillende vormen aannemen. Sarcoïden rond de ogen zijn vaak erg agressief en kunnen zich hechten aan de spieren van de oogleden (vooral op het bovenste ooglid). Paarden die sarcoïden rond de ogen hebben, zullen die ook vaak op andere plekken hebben. Vroeger werden sarcoïden niet behandeld, maar aangezien ze meestal groter worden en dus moeilijker aan te pakken zijn, is het aan te raden om ze in een vroeg stadium te behandelen. Dat kan door chemotherapie, operatieve ingrepen of bestraling.

Melanomen

Melanomen komen vaak voor bij schimmels, ofwel onderhuids ofwel in het weefsel rond het oog. Vaak zijn melanomen goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn(zeker bij paarden die geen schimmel zijn) en zich verspreiden naar andere weefsels.

Melanomen kunnen vaak met succes operatief verwijderd worden. Melanomen in het oog zelf zijn moeilijk: vaak moet dan het hele oog verwijderd worden. Een tumor uit het oog zelf verwijderen is erg moeilijk en is meestal geen optie.

Plaveiselcelcarcinomen

Plaveiselcelcarcinomen komen vaak voor rond de ogen, en komen vooral voor bij paarden die daar weinig pigment hebben. Ze zullen zich uiteindelijk verspreiden naar andere weefsels, en het is aan te raden om ze in een vroeg stadium chirurgisch te laten verwijderen. Paarden die weinig pigment hebben, zullen wel altijd het risico lopen dat de carcinomen terug komen. Ook bestraling en chemotherapie kunnen een uitkomst bieden in bepaalde gevallen.

Lymfomen

Lymfomen kunnen voorkomen als een massa in of rond het oog. De plaats waar ze voorkomen zal bepalen hoe ze zullen ontwikkelen. Het komt niet vaak voor dat een lymfoom alleen voorkomt: vaak komen ze ook elders in het lichaam voor, en als ze niet vroeg opgemerkt en behandeld worden, zijn ze vaak fataal. In sommige gevallen is het nodig om het oog én de weefsels errond te verwijderen.

Mastceltumoren

Mastceltumoren komen soms voor in de structuren rond het oog, en kunnen meestal met succes operatief verwijderd worden. Bij paarden zijn ze, anders dan bij honden, zelden kwaadaardig.

Advies: haal er op tijd een dierenarts bij

Er zijn nog heel wat andere soorten tumoren, maar die komen zelden voor. Het is altijd het beste om op tijd een dierenarts te laten komen als je vreemd weefsel opmerkt. Op die manier heb je de grootste kans op een goede afloop.

 

 

Bron: Horsetalk

Foto: Remco Veurink

Reacties