Tuigpaardmerrie Whispering Hope naar Amerika

Tuigpaardmerrie Whispering Hope naar Amerika

Er is momenteel veel belangstelling vanuit Amerika voor tuigpaardmerries. Een groot aantal is er de laatste tijd verkocht. Voor de keur sport merrie Whispering Hope (Patijn x Reva keur sport van Fabricius) van fokkers Peter en Marjan Stevens uit Norg was ook interesse. De handel werd enkele weken geleden al in gang gezet maar werd nu definitief omdat inmiddels aan alle onderzoeken is voldaan. Via de combinatie Harm Jan Veenstra/Roelof van ’t Oever is deze topmerrie naar Amerika gegaan. Ook haar volle zus, de keurmerrie C’est La Vie, van de familie Stevens gaat mee. Deze merrie is dragend van Manno. De sportmerrie Whispering Hope heeft aangespannen heel best gepresteerd waarbij het behalen van het Nederlands Kampioenschap fokmerries enkele jaren geleden in handen van Marjan Stevens een fraai hoogtepunt was.

Via Harm Jan Veenstra gingen er onlangs nog meerdere tuigpaarden naar Amerika. Dat is ten eerste de stermerrie Alonda (Talos x Kionda keur van Renovo, f. H. Bos uit Lunteren) van Gerrit Wilting. Voor dezelfde eigenaar verkocht Veenstra ook twee anderhalf jarige merries van Patijn naar Amerika. Dat zijn een dochter van Salonka (ster van Milano x Jalonka keur van Waterman) en een dochter van Liantha (keur pref van Gibraltar x Hiantha keur pref van Renovo).

Toon van Doorn verkocht de op wachtgezette maar inmiddels geruinde voormalige KWPN hengst Avontuur (Uromast x Inge Beauty van John’s Firstling, fokker A. van Veenendaal uit Kapel Avezaath) naar België. De ruin gaat de mensport in. Floregon, een twee en een halfjarige zoon van Avontuur en Jeldine (keur preferent van Wilhelmus, fokker P.J.M. Lelieveld uit Leischendam), verkocht Van Doorn aan Mieke van Tergouw. Onlangs organiseerde Van Doorn een online-veiling en dat resulteerde later door rechtstreekse contacten tussen verkoper en koper in handel. Toon: ”De mensen hebben dan gezien wat er te koop is maar de kopers willen liever rechtstreeks met de verkoper handelen. Maar ik ben zeker niet ontevreden over deze veiling. Ik heb toch de helft al verkocht.”

Leendert Veerman verkocht zijn concourspaard Attent (Manno x Rose van Waterman, fokker Mts. A. en G. ter Haar uit Zenderen) naar Engeland waar hij de mensport ingaat. Attent heeft 121 winstpunten. Leendert: “Ik verkoop regelmatig paarden naar Engeland. Ik heb pas ook nog weer een span vossen verkocht. Maar ook Duistland is een goede afnemer van tuigpaarden. Attent heb ik verkocht omdat ik eigenlijk verder geen bruinen meer heb en dus geen spangenoot tegen Attent heb. Mijn andere concourspaarden zijn vossen. Maar ik kon ook een mooie prijs voor Attent krijgen, hoor. De vraag naar betuigde paarden is groot maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Ik heb inmiddels veulens aangekocht. Die ga ik zelf dan maar opfokken anders heb ik in de toekomst geen handelspaarden meer op stal.”

 

Hoefslag/KWPN

Reacties