Trea Mulder Dolsma: “Johnny B.Goode is zo’n paard dat alles mee heeft”

Trea Mulder Dolsma: “Johnny B.Goode is zo’n paard dat alles mee heeft”

0 3553
Emmelie Scholtens - Johnny Be Goode
Emmelie Scholtens - Johnny B.Goode 2e WK Selectie Jonge Dressuurpaarden 2019 © DigiShots

De Dream Boy-zoon Johnny B.Goode is onder Emmelie Scholtens een van de geselecteerde paarden die Nederland gaat vertegenwoordigen op het WK voor Jonge Dressuurpaarden. Deze vijfjarige ruin is niet alleen bijzonder om zijn kwaliteit, maar ook om zijn afstamming. Zijn moeder Amazing Grace is namelijk een nakomeling van de Friese hengst Tietse D.

Jester’s Dream

Johnny B.Goode werd geboren met de naam Jester’s Dream in de stallen van Trea Mulder Dolsma. Zij fokte ook zijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder. De stam is opgebouwd uit een Trakehner-lijn. “Een goed karakter en een fijne mentaliteit kenmerkt deze stam”, vertelt Mulder Dolsma. “Trakehners zijn vaak echter wat horizontaal gebouwd en ze missen wat front, knie-actie, maat en massa. Ik gebruikte op de moeder van Amazing Grace hengsten als Negro en Ferro, maar dat paste niet helemaal zoals ik het wilde. Daarom heb ik uiteindelijk voor een Fries gekozen. Jester’s Dream komt dus uit een volledig dressuurgefokte lijn, maar heeft een kwart Fries bloed.”

Tietse D

De keuze viel op Tietse D, een hengst die Mulder Dolsma op dat moment uitbracht in de Lichte Tour. Daarna heeft zij met deze hengst in de Grand Prix gereden. “Ik dacht ‘waarom niet?’, als hij zijn karakter al vererfd had, dan was het goed geweest. Maar Tietse heeft nog veel meer gedaan, Amazing Grace heeft een fijn karakter, front én knie gekregen. We hebben haar tot het Z1 gereden, maar voornamelijk ingezet in de fokkerij. Ze bracht onder andere Filius Apache, hij loopt Lichte Tour en is klaar voor de Grand Prix. Op basis van haar eerste drie nakomelingen is Amazing Grace al prestatie, dat is wel heel bijzonder.”

Pavo Cup

Amazing Grace bracht twee nakomelingen van Dream Boy, Johnny B.Goode en de één jaar oudere Incredible Dream. “Vorig jaar heeft het KWPN de Pavo Cup opengesteld voor paarden uit Register B, toen hebben we deze paarden gelijk opgegeven. In de voorselectie liepen ze allebei naar een tweede plek. Incredible miste in Ermelo nipt de finale, maar Jester werd met een tiende plek in de finale de beste ruin. Daarna boekte Jester ruime overwinningen in de Jonge Paardenwedstrijd in Tolbert en de Oostermoer Kei.”

Trotse fokkers

Op de Oostermoer Kei viel het oog van Eugène Reesink op Johnny B.Goode. “Er was voor die tijd al veel vraag naar Jester, maar met Eugène was het binnen een week rond. We hadden ook geïnteresseerden voor hem vanuit Amerika, maar dan zie je niets meer van zo’n paard, als fokker is dat niet leuk. Eugène vertelde ons dat Jester naar een Nederlandse topruiter zou gaan, dat vond ik als fokker natuurlijk fantastisch. Nu zijn we geen eigenaar meer, maar wel hele trotse fokkers; dat nemen ze ons nooit meer af!”

Alleskunner

Mulder Dolsma volgt haar fokproduct momenteel op de voet. “Eugène houdt ons goed op de hoogte en ook Emmelie ken ik al jaren, dus we volgen Jester nu overal. Dat paard is echt een alleskunner, hij heeft geen minpunten. Alle drie zijn gangen zijn voor een 9 of hoger, hij draaft, galoppeert én hij stapt goed. Hij kan heel groot draven maar ook sluiten, dus hij laat veel aanleg voor piaffe en passage zien. Daarbij is hij ook nog bloedmooi: het is zo’n paard dat alles mee heeft. Buiten het feit dat hij bijzonder gefokt is, maakt zijn kwaliteit hem uniek. Daarnaast is hij heet genoeg maar niet te heet, wakker maar niet kijkerig; dus ook het stukje karakter wat er graag in wilden fokken is gelukt.”

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Zie ook: Emmelie Scholtens en Dinja van Liere met drie paarden naar WK

Reacties